Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

VLÁDA: Predkladanie návrhu štátneho rozpočtu prejde úpravou

Minister financií Peter Kažimír. Foto: TASR/Martin Baumann

Po novom by sa mala vypustiť povinnosť rezortu financií predkladať vláde návrh rozpočtu do 15. augusta bežného roka. Taktiež sa má zjednotiť aj vykazovanie rozpočtových údajov.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Proces prípravy rozpočtu verejnej správy sa má zmeniť. Po novom by sa mala vypustiť povinnosť rezortu financií predkladať vláde návrh rozpočtu do 15. augusta bežného roka. Taktiež sa má zjednotiť aj vykazovanie rozpočtových údajov. Vyplýva to z návrhu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorý dnes schválila vláda.

"Navrhuje sa, aby bol termín 15. august bežného roka, do ktorého Ministerstvo financií (MF) SR predkladá vláde SR návrh rozpočtu verejnej správy, vypustený. Doterajšia prax ukazuje, že verzia návrhu rozpočtu predkladaná na rokovanie vlády SR do 15. augusta bežného roka nebola schvaľovaná vládou SR," uviedol v dôvodovej správe rezort financií s tým, že verzia rozpočtu, ktorú schvaľoval vládny kabinet, bola výrazným spôsobom zmenená tak na strane príjmov, ako aj na strane výdavkov.

Vypustenie tohto termínu však neznamená, že rezort Petra Kažimíra (Smer-SD) nie je povinný predložiť rozpočet na prerokovanie vláde. "Táto povinnosť zostane zachovaná s tým, že MF SR je povinné predložiť návrh rozpočtu tak, aby ho vláda mohla predložiť Národnej rade SR do 15. októbra bežného roka, ak parlament nerozhodne inak," uvádza sa v dôvodovej správe. Do 15. októbra daného roka totiž štáty musia predložiť návrh štátneho rozpočtu na najbližší rok na posúdenie Európskej komisii.

Právnou normou sa tiež upravuje vykazovanie rozpočtovaných údajov. "S cieľom zjednotenia vykazovania rozpočtových údajov v rozpočte a v skutočnosti sa navrhuje zaviesť rozpočtovanie príjmov a výdavkov rozpočtovej organizácie, teda súčasťou rozpočtu rozpočtovej organizácie budú všetky príjmy a výdavky, s ktorými rozpočtová organizácia hospodári, vrátane prostriedkov prijatých od iných subjektov," vysvetlilo MF SR v predkladacej správe.

V návrhu novely sa zároveň upravuje postup v prípade, ak návrh rozpočtu verejnej správy obsahuje daňové a odvodové príjmy, ktoré neboli obsiahnuté v prognóze Výboru pre daňové prognózy zohľadnenej v návrhu rozpočtu verejnej správy. "Rozpočtované výdavky v príslušnom rozpočtovom roku bude možné použiť len v prípade, ak celková suma daňových a odvodových príjmov bude obsiahnutá v prognóze Výboru pre daňové prognózy v príslušnom rozpočtovom roku," uvádza sa v dôvodovej správe k predloženému materiálu. Výbor v súlade s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti vypracováva prognózy daňových a odvodových príjmov najmenej dvakrát ročne.

Kabinet sa vráti ku kľúčovým daňovým novelám začiatkom septembra

Vláda dnes prerušila rokovanie o štyroch kľúčových novelách zákonov z dielne rezortu financií. Kabinet Roberta Fica sa k novele zákona o dani z príjmov, osobitnom odvode v regulovaných odvetviach, novele zákona o hazardných hrách, ako aj o registračnom poplatku za vozidlá vráti v prvých septembrových dňoch. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) dnešné prerušenie rokovania o novelách zdôvodnil tým, že je potrebné do nich ešte zapracovať zmeny.

"V prípade prvých troch som sám navrhol prerušenie rokovania. Sľúbil som to zamestnávateľom na základe veľmi búrlivej debaty v tripartite. Po prázdninách sa vrátime k stolu a v septembri by sa mali dotiahnuť technické záležitosti zákonov," povedal Kažimír.

Zároveň však avizoval, že nemieni ustúpiť od plánovaných zmien. "Máme aj záväzok, ktorý vyplýva z programového vyhlásenia vlády, dokonca z koaličnej dohody," podotkol.

Okrem zníženia sadzby dane pre právnické osoby na 21 % má byť upravené aj zdanenie dividend, pričom platenie zdravotných odvodov z nich bude zrušené. MF SR navrhuje, aby dividendy plynúce fyzickým osobám bez ohľadu na to, z akého zdroja sú, podliehali dani vo výške 15 %. Podiely na zisku vyplatené právnickej osobe z nezmluvného štátu alebo daňovníkovi- tuzemskej právnickej osobe z nezmluvných štátov sa zdaní daňou vo výške 35 %. "V prípade dani z príjmov využijeme aj čas na to, aby sme do zákona dostali zmenu výdavkových paušálov pre živnostníkov a umelcov. Toto sú témy, s ktorými budeme ešte pracovať," avizoval Kažimír.

Vláda prerušila rokovanie aj o osobitnom odvode v regulovaných odvetviach. Ministerstvo financií v právnej norme navrhuje úpravu sadzby odvodu a pokračovanie v uplatňovaní odvodu.

Cieľom novely zákona o hazardných hrách je napríklad zaviesť register poberateľov dávok v hmotnej núdzi, ktorým má byť zamedzený prístup k hazardu. Ministerstvo musí celú právnu normu ešte skonzultovať s Európskou komisiou. "Sú to závažné veci napríklad v oblasti blokovania používania internetových stránok. Potrebujeme viac času z hľadiska právnej istoty," dodal Kažimír.