Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Vláda bude rokovať o prvom balíku na ozdravenie verejných financií

Foto: TASR/Michal Svítok

Deficit sa má znížiť z vlaňajších 4,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku na 4,6 % Na to potrebuje štát podľa ministra financií Petra Kažimíra získať do rozpočtu 1,5 miliardy eur.

Bratislava 31. mája (TASR) - Vládny kabinet sa tento týždeň schádza netradične až vo štvrtok popoludní, aby prerokoval prvý balík opatrení na konsolidáciu verejných financií SR.

Jeho súčasťou sú napríklad mimoriadne odvody bánk a regulovaných subjektov či viaceré iniciatívy zamerané proti daňovým únikom. Aby sa tieto legislatívne návrhy dostali už na najbližšie júnové zasadnutie Národnej rady (NR) SR, musia byť do snemovne predložené do piatka (1.6.).

Deficit sa má znížiť z vlaňajších 4,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku na 4,6 % a v budúcom roku už pod 3-% hranicu vyžadovanú európskymi rozpočtovými pravidlami. Na to potrebuje štát podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) získať do rozpočtu 1,5 miliardy eur.

Veľké firmy pôsobiace v regulovaných oblastiach tak majú v tomto a budúcom roku zaplatiť štátu dodatočných 100 miliónov eur. Vyššie zaťaženie budú znášať aj banky, ktoré zasiahne ešte tento rok mimoriadny odvod v objeme 50 miliónov eur. Takisto budú platiť viac aj cez tradičný odvod zavedený ešte predchádzajúcou vládou, ktorý sa však po novom bude počítať nielen z vkladov firiem, ale aj obyvateľstva. Vďaka tomu má štát v priebehu dvoch rokov získať dodatočných 125 miliónov eur.

Slovensko podľa ministerstva financií stratilo na daňových únikoch v minulom roku 2,3 miliardy eur. V Akčnom pláne boja proti týmto podvodom na roky 2012 až 2016, o ktorom budú dnes tiež diskutovať vládni ministri, chce stratu znížiť a dostať do štátnej pokladnice 1,1 miliardy eur, a to napríklad zvýšením zodpovednosti osôb alebo zavedením novej skutkovej podstaty daňových trestných činov.

Od októbra tohto roka sa má napríklad zaviesť povinnosť skladať finančnú zábezpeku rizikovými osobami pri registrácii dane z pridanej hodnoty (DPH) či znížiť hranicu obratu na povinné mesačné zdaňovacie obdobie pri tejto dani. Platiť má aj sprísnenie trestných sadzieb pri spáchaní daňových trestných činov a zrušenie trestnosti pri škode malého rozsahu do 2660 eur.

Kabinet sa bude dnes zaoberať aj návrhom zákona súvisiaceho s pristúpením Slovenska k Európskemu mechanizmu pre stabilitu (EMS), tzv. trvalému eurovalu. Na programe majú ministri tiež zákony súvisiace s implementáciou tretieho energetického balíka EÚ do slovenského právneho poriadku, s ktorými SR už dlhšie mešká.