Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Poslanci sa pustili do rozpočtu, zákon roka predstavil P. Kažimír

Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najviac bude mať budúci rok podľa návrhu rozpočtu k dispozícii ministerstvo dopravy, a to 2,257 miliardy eur.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Diskusia o zákone roka sa v Národnej rade (NR) SR práve začala. Návrh štátneho rozpočtu na rok 2014 plénu predstavil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Verím, že rok 2014 bude obratom v ekonomickom raste Slovenska, aj v situácii na trhu práce," uviedol Kažímír v parlamente. Zároveň doplnil, že vláda veľmi zodpovedne pristupuje ku konsolidácii. "Všetci si uvedomujeme nutnosť ozdraviť verejné financie," zdôraznil Kažimír s tým, že kľúčovým cieľom pre budúci rok je dostať SR z procedúry nadmerného deficitu.

Očakáva, že k rozpočtu sa rozprúdi dlhá diskusia, ktorej chce pozorne načúvať. On sám rozpočet predstavoval viac ako pol hodinu. Platí však podľa neho, že ide o plán, ktorý prejde v budúcom roku mnohými skúškami. "Ale kľúčové je doručiť výsledok, lebo každý bič na konci plieska," dodal.

Deficit verejných financií by sa tak mal na základe návrhu rozpočtu v budúcom roku znížiť na 2,64 % hrubého domáceho produktu (HDP). V situácii nezmenených politík, teda bez dodatočných legislatívnych opatrení, by schodok podľa rezortu financií dosiahol 4,3 %. Veľkosť týchto opatrení tak budúci rok dosahuje 1,6 % HDP.

SAV dostane na vedecký park 3,1 milióna eur

K pôvodnému vládnemu návrhu finančný výbor parlamentu pripravil viacero zmien, súvisiacich s novými zlepšenými daňovými prognózami. Upravený návrh rozpočtu počíta v budúcom roku s hotovostným deficitom 3,284 miliardy eur pri príjmoch 14,108 miliardy eur a výdavkoch 17,392 miliardy eur. Pôvodný materiál predpokladal vyšší schodok na úrovni 3,386 miliardy eur, nižšie príjmy 13,837 miliardy eur aj výdavky 17,223 miliardy eur.

Dodatočne sa zvýšia výdavky v kapitole ministerstva školstva o 30 miliónov eur na plnenie nových kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Rezort zdravotníctva získa na poistné platené štátom viac o 52,4 milióna eur. Výdavky na sociálne služby v kapitole ministerstva práce sa zvyšujú o 10 miliónov eur, rezort dopravy zase získa ďalších 91,8 milióna eur na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest.

Správa štátnych hmotných rezerv potrebuje 100 miliónov eur na DPH súvisiacu s vytváraním nového modelu financovania núdzových zásob ropy. Slovenská akadémia vied (SAV) zase dostane dodatočných 3,1 milióna eur na nový biomedicínsky vedecký park.

Najviac bude mať budúci rok podľa návrhu rozpočtu k dispozícii ministerstvo dopravy, a to 2,257 miliardy eur. Výdavky rezortu práce sú plánované na úrovni 2,111 miliardy eur a ministerstva vnútra v objeme 2,018 miliardy eur. Rezort školstva očakáva výdavky 1,482 miliardy eur, ministerstvo zdravotníctva 1,304 miliardy eur a agrorezort 1,108 miliardy eur.


Opozícia kritizuje vládu za rozpočet, podľa nich nevie šetriť


Návrh rozpočtu na rok 2014, o ktorom už dnes poobede začne rokovať parlament, podľa opozičných strán prinesie slovenskej ekonomike len ďalšie problémy. Podľa opozície totiž vláda zavádza nové dane a poľavuje v konsolidačnom úsilí.

Ľudová platforma (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd) je presvedčená, že firmy v budúcom roku čaká ďalšia záťaž. Za najhoršie opatrenie, ktoré rozpočet prinesie, považujú ľudovci zavedenie daňových licencií.

Ilustračné foto
Foto: Andrej Galica
"Dobrý rozpočet na budúci rok by mal podporovať zamestnanosť, znižovať vládne výdavky a znižovať zadlženosť Slovenska. My sme očakávali, že vláda po minulom roku urobí reparát. Žiaľ, keď sa pozrieme do rozpočtu, tak ani živnostníkom, ani iným zamestnávateľom sa neprilepšuje. Žiadne šetrenie nie je, len nárast výdavkov rozpočtu o 220 miliónov eur," povedal na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Most-Híd zase návrhu rozpočtu vyčíta, že plánuje málo šetriť. "Najhorším opatrením sú daňové licencie a proti nim budeme rôznymi spôsobmi bojovať. Vláda rezignovala na konsolidáciu, málo znižuje deficit, a to sa prejaví aj v budúcnosti," myslí si podpredseda Most-Híd Ivan Švejna.

Hnutie Nová väčšina - Dohoda nazýva rozpočet "prezidentským", pretože obsahuje len opatrenia na jeden rok. Jeho predstaviteľom sa tiež nepáči, že rezorty školstva, zdravotníctva a sociálnych vecí dostanú v budúcom roku z rozpočtu menej peňazí. "Je to rozpočet, ktorý by v rodine zostavoval asociál, ktorý nemyslí na svoje deti, na svojich rodičov, ale len na seba a svoju spotrebu. Oblasti, o ktorých hovoril premiér Robert Fico, že budú prioritné, ako sociálne veci, zdravotníctvo či školstvo, idú dole. Je to dôkazom toho, že tie údajné sociálne istoty mali byť len pre niekoľkých. Pre bežných ľudí nie," poznamenal líder hnutia Daniel Lipšic. Hnutie taktiež nepovažuje reformu verejnej správy za skutočnú, pretože sa má navýšiť počet štátnych zamestnancov.

Ilustračná foto
Foto: FOTO TASR/AP
"Je to údržbársky rozpočet. Nie sú v ňom žiadne reformy. Ani zdravotníctva, ani školstva, ani verejnej správy. Vláda nedokáže šetriť. Dôjde k nárastu štátnych zamestnancov o 4000 vo verejnej správe. Má narásť počet policajtov, vojakov, pribudnú sudcovia a prokurátori. Tento fakt usvedčuje túto vládu, že reforma verejnej správy nie je skutočnou reformou," tvrdí podpredseda hnutia Jozef Kollár.

Podľa opozičnej SDKÚ-DS možno rozpočet charakterizovať ako nezodpovedný, nekompetentný a postavený na filozofii "po nás potopa". "Je založený hlavne na jednorazových opatreniach a aj to na strane príjmov," kritizoval predseda strany Pavol Frešo. Poslanec za SDKÚ-DS a bývalý minister financií Ivan Mikloš tiež zdôraznil, že vláda nevie šetriť. "Síce zrejme zníži deficit verejných financií pod 3 %, ale spôsobom, ktorý ešte zhoršuje vyhliadky pre slovenskú ekonomiku oproti tomu, čo predpokladal už zlý rozpočet na tento rok," zhodnotil Mikloš.



D. Duchoň: V rozpočte sú aj jednorazové opatrenia, nevidím na tom nič zlé

Základným cieľom návrhu štátneho rozpočtu na rok 2014 je zabezpečiť také hospodárenie, ktoré je zodpovedné voči obyvateľom tejto krajiny. Vyhlásil to v úvode rozpravy k zákonu roka v Národnej rade (NR) SR poslanec Smeru-SD a šéf finančného výboru Daniel Duchoň.

"Áno, v rozpočte sú aj jednorazové opatrenia," pripustil Duchoň. Nevidí v tom však nič zlé ani nové, pretože tieto sa podľa jeho slov používali aj počas minulých vlád. "Pokiaľ sú jasne pomenované, tak si myslím, že sú úplne v poriadku," doplnil. Práve pre využívanie prevažné jednorazových opatrení kritizovala návrh rozpočtu opozícia aj dnes dopoludnia.

Daniel Duchoň
FOTO TASR/Štefan Puškáš
Kritika rozpočtu pritom podľa Duchoňa najčastejšie smeruje k zvyšovaniu zadlženia krajiny. Kritici však podľa vládneho poslanca zabúdajú, že dlh rastie kontinuálne už niekoľko rokov. Pripomenul, že doteraz žiadna vláda v histórii nedokázala predložiť taký rozpočet, ktorý by bol vyrovnaný alebo prebytkový.

"Od roku 2015 by mal dlh postupne klesať," avizoval šéf finančného výboru. Zdôraznil, že v roku 2014 dôjde k zníženiu plánovaného deficitu oproti roku 2013 a vyzdvihol, že sa na to použila aj časť očakávaných vyšších príjmov štátu.

Predstavitelia opozície jeho vystúpenie kritizovali. Nepáčil sa im tiež fakt, že jeho vystúpenie, ako aj jeho predrečníka ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) počúvali len dvaja ministri a 22 poslancov vládneho Smeru-SD.

I. Mikloš: Už prvá veta v návrhu rozpočtu na rok 2014 je preukázateľná lož


Kvalitu vládneho návrhu rozpočtu na rok 2014 dobre vystihuje fakt, že už prvá veta v jeho textovej časti je preukázateľná lož. Dokazujú to závery nezávislej inštitúcie - Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Vyhlásil to dnes v rozprave k zákonu roka v Národnej rade (NR) SR poslanec opozičnej SDKÚ-DS a bývalý minister financií Ivan Mikloš.

V prvej vete rozpočtu totiž rezort financií tvrdí, že základným cieľom fiškálnej politiky je zabezpečenie dlhodobo udržateľných verejných financií. Zároveň však stanovisko fiškálnej rady hovorí, že návrh rozpočtu zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií, je postavený najmä na jednorazových a dočasných opatreniach. "Žiaľbohu, je to tak. Už prvá veta v návrhu rozpočtu je preukázateľná lož, ako to potvrdzuje stanovisko Rady pre rozpočtovú zodpovednosť," zdôraznil Mikloš vo svojom prejave, ktorý trval viac ako hodinu.

Ivan Mikloš
FOTO TASR/Martin Baumann
Súčasne uviedol, že spôsob, akým vláda Roberta Fica (Smer-SD) riadi verejné financie, škodí Slovensku. "Škodí ekonomickému rastu, rastu zamestnanosti a v konečnom dôsledku aj rastu životnej úrovne a kvality života najmä preto, že ohrozuje konkurencieschopnosť Slovenska," pokračoval v kritike opozičný poslanec.

Čo sa týka jednorazových opatrení, tie podľa Mikloša svedčia o bezradnosti vlády pri konsolidácii verejných financií. Pranieroval najmä predčasné vyplácanie dividend štátnych podnikov, predaj núdzových zásob ropy, či otvorenie druhého piliera. Tu si je istý, že Eurostat Slovensku neuzná 240 miliónov eur, ktoré vláda takto získala a použila ich na znižovanie deficitu v tomto roku. Pretože práve v roku 2014 sa bude toto opatrenie posudzovať a Mikloš je ochotný sa staviť s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD), že táto položka bude z rozpočtu "vyškrtnutá".

Minister Kažimír nesúhlasí s kritikou opozície ohľadom daňových licencií

Vláda teda podľa Mikloša abdikovala na ambíciu, ale aj potrebu ozdravovať verejné financie a prijíma opatrenia, ktoré nie sú udržateľné. Síce pomôžu teraz, ale do budúcna určite problém nevyriešia. Súčasne podľa neho platí, že vláda takouto politikou ďalej zhoršuje ekonomické prostredie. "Daňové licencie sú toho príkladom," skonštatoval.

Kažimír odmietol kritiku, že súčasná vláda v budúcom roku poľaví v konsolidácii. Práve naopak, kabinet sa chce aj naďalej sústrediť na lepší výber daní a zníženie štrukturálneho deficitu. "Podarilo sa nám finančnú správu postaviť ako Fénixa z popola do podoby inštitúcie, ktorá je dnes efektívna," poznamenal Kažimír na záver dnešnej rozpravy s tým, že výsledky zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) už vidieť od septembra tohto roka. V októbri bol vyšší o 90 miliónov eur, v novembri sa vláde podarilo vybrať viac o 70 miliónov eur.

Peter Kažimír
FOTO TASR
Podľa ministrových slov sa vláde vďaka lepšiemu výberu daní podarilo do štátnej kasy vybrať toľko peňazí, ako keby vzrástla DPH o jedno percento. "Toto je výsledok celého tímu. Dochádza k zvratu. Aj kontroverzná bločková lotéria je len o tom, aby sa zvýraznila téma platenia daní. Je úplne prirodzené žiadať si blok a z toho bloku odviesť DPH," dodal Kažimír.

Šéf rezortu financií taktiež nesúhlasí s kritikou opozície ohľadom daňových licencií. Opoziční poslanci tvrdia, že ich zavedenie firmy výrazne poškodí. Podľa Kažimíra sú však medzi týmito firmami aj takí, ktorí zamestnávajú ľudí načierno, neplatia dane, krátia zámerne tržby a platia ľuďom minimálne mzdy.