Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Vláda schválila katastrálne územia pre pozemkové úpravy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Úloha vypracovania zoznamu katastrálnych území vyplýva z uznesenia vlády SR z 21. augusta 2019.

Bratislava 18. januára (TASR) - Vláda vo štvrtok schválila katastrálne územia pre začatie pozemkových úprav na rok 2023 z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Zoznam 120 katastrálnych území je podľa agrorezortu spracovaný na základe preukázanej naliehavosti vykonania pozemkových úprav pre začatie pozemkových úprav v roku 2023 s predpokladanou odhadovanou celkovou potrebou finančných prostriedkov 58.273.256 eur s DPH hradenou zo štátneho rozpočtu SR.

"Je potrebné zdôrazniť, že počas priemernej dĺžky trvania konania pozemkových úprav päť rokov bude táto suma čerpaná postupne vždy po odovzdaní etáp a ucelených častí projektu pozemkových úprav," zdôraznilo MPRV.

Pri priemernej dĺžke prípravného konania pozemkových úprav približne štyri až šesť mesiacov a dĺžke verejného obstarávania minimálne ďalších 6 mesiacov je možné predpokladať prvé čerpanie finančných prostriedkov v 120 vybraných katastrálnych územiach až v roku 2025.

Úloha vypracovania zoznamu katastrálnych území vyplýva z uznesenia vlády SR z 21. augusta 2019. V schválenom materiáli bolo určené, že zoznam katastrálnych území pripraví podľa stanovených kritérií medzirezortná komisia.