Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vláda schválila návrh zákona, ktorým sa majú zaviesť výdavkové limity

Zasadnutie vlády v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti v platnom znení neurčuje spôsob výpočtu a aktualizácie limitu verejných výdavkov.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Vláda v stredu schválila návrh ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorým sa majú zaviesť výdavkové limity. Touto zmenou chce rezort financií zabezpečiť naplnenie cieľov z programového vyhlásenia vlády vo vzťahu k posilneniu transparentnosti verejných financií.

Ministerstvo vníma zavedenie limitu verejných výdavkov ako systémový rozpočtový nástroj na zabezpečenie dlhodobej udržateľnosti a ukotvenie proticyklickej rozpočtovej politiky. "Zároveň sa s cieľom umožniť flexibilnejšie riadenie likvidity a rezervy štátu navrhuje naviazať horný limit dlhu verejnej správy na čistý dlh verejnej správy," priblížilo MF SR.

Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti v platnom znení neurčuje spôsob výpočtu a aktualizácie limitu verejných výdavkov. Podľa platnej právnej úpravy sa horný limit dlhu verejnej správy posudzuje vo vzťahu k hrubému dlhu verejnej správy a k tomu sú upravené aj jednotlivé sankčné pásma dlhovej brzdy.