Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výživové doplnky v zariadeniach sociálnych služieb budú opäť preplácať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O dotáciu tento rok môžu žiadať právnické osoby, ktoré poskytujú sociálnu službu, prípadne sú zriaďovateľmi zariadení podmienených odkázanosťou.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Vláda na svojom stredajšom rokovaní opätovne schválila dotácie na nákup výživových doplnkov vo výške 20 eur na každého klienta a zamestnanca vybraných druhov zariadení sociálnych služieb (ZSS) aj v roku 2021. Návrh predložil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Zo štátneho rozpočtu to ukrojí 1,4 milióna eur.

Dotácia je určená najmä na nákup vitamínu D3, ktorý preventívne môže pomôcť predísť tomu, aby sa človek nakazil ochorením COVID-19, alebo zmierniť priebeh tohto ochorenia.

O dotáciu tento rok môžu žiadať právnické osoby, ktoré poskytujú sociálnu službu, prípadne sú zriaďovateľmi zariadení podmienených odkázanosťou. Ide napríklad o zariadenie podporovaného bývania, zariadenie pre seniorov, zariadenie opatrovateľskej služby, rehabilitačné stredisko, domov sociálnych služieb, špecializované zariadenie a denný stacionár. O dotáciu môžu žiadať aj zariadenia krízovej intervencie, teda nocľaháreň, útulok, domov na pol ceste, či zariadenie núdzového bývania.

"Dôvodom potreby nákupu týchto výživových doplnkov pre klientov zariadení sociálnych služieb podmienených odkázanosťou a klientov vybraných zariadení krízovej intervencie je, že títo klienti sú najrizikovejšou cieľovou skupinou z hľadiska ohrozenia nákazou ochorením COVID-19 (seniori, osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ľudia bez domova, týrané ženy s deťmi), a tiež zamestnanci, ktorí týmto klientom poskytujú sociálne služby a sú s nimi v každodennom kontakte," skonštatoval rezort v materiáli.

Štátny rozpočet to bude stáť 1,4 milióna eur. Tieto výdavky sú však na tento rok zabezpečené v rozpočte kapitolu rezortu práce.