Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vláda schválila program Interact IV 2021 – 2027, podporí súdržnosť EÚ

Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS). Foto: TASR - Dano Veselský

Riadiaci orgán pre program Interact IV 2021 – 2027 je Bratislavský samosprávny kraj.

Bratislava 12. januára (TASR) – Vláda na stredajšom zasadnutí schválila návrh programu spolupráce Interact IV 2021 – 2027. EÚ na tento program, ktorý má zvýšiť účinnosť politiky súdržnosti EÚ a bude prioritne zameraný na programy regionálnej spolupráce Interreg, vyčlenila 45 miliónov eur. Ďalších 11,25 milióna eur je národná spoluúčasť členských štátov Únie.

Národným kontaktným bodom pre tento program je Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Po schválení programu Európskou komisiou a zriadení monitorovacieho výboru programu bude MH SR zastupovať SR v monitorovacom výbore.

"Cieľom programu Interact IV je zvýšenie účinnosti politiky súdržnosti v rámci Únie najmä v programoch Interregu, ale aj mimo nich," uviedol rezort hospodárstva v predkladacej správe k schválenému dokumentu. Zvýšenie účinnosti sa má dosiahnuť budovaním kapacít, a to najmä identifikovaním a uľahčením transferu osvedčených postupov, poskytovaním usmernení a odborných znalostí pri riešení prekážok pri implementácii, ako aj podporou využívania inovatívnych prístupov a zviditeľňovaním programov Interreg.

V rámci špecifického cieľa Interregu "lepšia správa spolupráce" identifikoval program Interact IV tri perspektívne oblasti zamierené na posilňovanie inštitucionálnej kapacity orgánov verejnej moci a zainteresovaných strán, na účinnú implementáciu programov Interregu a ďalších akcií v oblasti spolupráce. Tieto oblasti zahŕňajú lepšie a účinnejšie riadenie procesov a postupov, lepšiu prácu v kontexte spolupráce a zlepšenie informačnej základne a viditeľnosti Interregu. Riadiaci orgán pre program Interact IV 2021 – 2027 je Bratislavský samosprávny kraj.