Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Schválili správu o dosiahnutých výsledkoch v prioritách Agendy 2030

Na archívnej snímke z 26. mája 2022 rokovanie 81. schôdze vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Agenda 2030 pre udržateľný rozvoj je súhrnom globálnych záväzkov, ktorý členské štáty OSN prijali ešte v roku 2015.

Bratislava 22. júna (TASR) – Vláda v stredu schválila druhú správu o dosiahnutých výsledkoch v národných prioritách implementácie Agendy 2030 z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Indikátory ukazujú na pokrok, ktorý Slovensko dosiahlo pri plnení 16 cieľov udržateľného rozvoja, ale tiež na oblasti, v ktorých je potrebné vyvinúť ďalšie úsilie. Kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) zároveň schválil zmenu predkladania správy z dvojročného cyklu na trojročný.

"V oblasti implementácie Agendy 2030 v medzinárodnom prostredí správa zdôrazňuje spoluprácu Slovenskej republiky s partnerskými krajinami, ktorým Slovenská republika poskytuje rozvojovú pomoc," uviedlo MIRRI vo schválenom materiáli. Niektoré ciele sa však nepodarilo naplniť napríklad v oblasti školstva, cestovného ruchu, príjmovej nerovnosti obyvateľov či v oblasti podielu populácie majúcej prístup k bezpečným hygienickým službám a zariadeniam na umývanie rúk mydlom a vodou.

Agenda 2030 pre udržateľný rozvoj je súhrnom globálnych záväzkov, ktorý členské štáty OSN prijali ešte v roku 2015. Slovensko o tri roky neskôr, v roku 2018, schválilo priority, ktorými sú vzdelanie pre dôstojný život, smerovanie k znalostnej a environmentálne udržateľnej ekonomike pri demografických zmenách a meniacom sa globálnom prostredí, znižovanie chudoby a sociálna inklúzia. Ďalej medzi ne patria udržateľné sídla, regióny a krajina a v kontexte zmeny klímy právny štát, demokracia a bezpečnosť a dobré zdravie.

Aktuálna medzinárodná Správa o udržateľnom rozvoji zaradila Slovensko na 19. miesto rebríčka, keď spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky zaostalo za 12. Českom a 15. Poľskom. Maďarsko podľa tohto materiálu skončilo na 25. mieste. Správa však upozorňuje, že nejde o oficiálny údaj OSN.