Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda schválila Systém 2. Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Švajčiarska federálna rada určila distribučný kľúč, podľa ktorého je pre SR na druhý Program švajčiarsko-slovenskej spolupráce vyčlenených približne 42,3 milióna eur.

Bratislava 31. mája (TASR) – Vládny kabinet v stredu schválil Systém riadenia druhého Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Hlavným cieľom materiálu je určiť základné, rámcové povinnosti a zodpovednosť subjektov zapojených do riadenia a kontroly druhého Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce vrátane financovania a finančného riadenia. Návrh pochádza z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

Švajčiarska federálna rada určila distribučný kľúč, podľa ktorého je pre SR na druhý Program švajčiarsko-slovenskej spolupráce vyčlenených približne 42,3 milióna eur. K tejto sume sa pripočítava spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu SR v sume 15 % alokácie tak, aby sa Švajčiarska konfederácia podieľala na 85 % celkových oprávnených výdavkoch. Celková suma finančných prostriedkov, ktoré budú môcť byť použité v rámci Programu spolupráce je teda približne 49,7 milióna eur.

Na základe článku 2 Memoranda o porozumení medzi Švajčiarskou konfederáciou a Európskou úniou (EÚ) vyčlenilo Švajčiarsko na obdobie rokov 2019 - 2029 zdroje vo výške približne 1,05 miliardy eur na druhý Švajčiarsky príspevok vybraným krajinám EÚ na znižovanie hospodárskych a sociálnych rozdielov.

Zdĺhavý negociačný proces medzi EÚ a Švajčiarskom podľa MIRRI spôsobil oneskorený začiatok implementácie programového obdobia o viac ako tri roky. Prijímateľské štáty vrátane SR tak majú k dispozícii kratší čas na implementáciu programového obdobia. Materiál navrhli tak, aby sa účinky tohto implementačného zdržania zmiernili.

"Vzhľadom na relatívnu nízku alokáciu druhého Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce MIRRI SR navrhuje centralizovaný a unifikovaný systém riadenia a kontroly. V zhode s prvým Programom švajčiarsko-slovenskej spolupráce realizovaným v rokoch 2007 až 2017 bude úlohy Národnej koordinačnej jednotky aj Platobného orgánu plniť MIRRI SR, na ktoré prešli príslušné kompetencie z Úradu vlády SR delimitáciou uskutočnenou v roku 2020," uvádza sa v predkladacej správe.

MIRRI upozornilo tiež na to, že implementácia druhého Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce bude náročná. Základné parametre sú totiž zásadne odlišné nielen od fondov EÚ či Plánu obnovy a odolnosti SR, ale odlišujú sa aj od Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu.