Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Vláda schválila zriadenie Rady vlády pre rodinu a demografický vývoj

Na snímke rokovanie 81. schôdze vlády SR 26. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Materiál obsahuje návrh uznesenia vlády, ktorým sa zriadi Rada vlády SR pre rodinu a demografický vývoj, schváli sa jej štatút a vytvoria sa podmienky pre medzirezortnú spoluprácu.

Bratislava 26. mája (TASR) - Vláda vo štvrtok schválila zriadenie Rady vlády SR pre rodinu a demografický vývoj, na základe návrhu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Zároveň uložila ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny zriadiť sekretariát rady do 30. júna 2022.

Predkladaný návrh je podľa MPSVR plnením Programového vyhlásenia vlády pre roky 2021 až 2024, v ktorom sa vláda SR zaviazala, že bude podporovať rodinu a vytvorí poradný orgán vlády, a to Radu vlády SR pre rodinu a demografický vývoj. Tá bude mať za úlohu pripraviť Národnú stratégiu na podporu rodiny a demografického vývoja v SR.

Vypracovanie strategického dokumentu je podľa rezortu práce významnou celospoločenskou výzvou, ktorá si vyžaduje medzirezortnú spoluprácu a špeciálnu pozornosť všetkých ekonomicko-sociálnych partnerov štátnej a verejnej správy, samosprávy a občianskej spoločnosti.

Cieľom návrhu je podľa MPSVR vytvorenie funkčného poradného orgánu vlády spájajúceho štátne orgány a inštitúcie, samosprávu, akademické inštitúcie, stavovské organizácie a mimovládne organizácie pri tvorbe a realizácii rodinnej politiky štátu zameranú na riešenie problematiky rodín a nepriaznivého demografického vývoja.

Materiál obsahuje návrh uznesenia vlády, ktorým sa zriadi Rada vlády SR pre rodinu a demografický vývoj, schváli sa jej štatút a vytvoria sa podmienky pre medzirezortnú spoluprácu. Materiál tiež obsahuje odôvodnenie potreby vzniku nadrezortného orgánu za účelom koordinácie politiky štátu v oblasti demografického vývoja a problematiky rodiny.