Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vláda: Spolufinancovanie podpory agrosektora je potrebné zvýšiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Ide o dlhodobý problém s presahom aj na iné sektory, preto je potrebné riešenie financovať nielen zo zdrojov EÚ na rozvoj vidieka.

Bratislava 21. júla (TASR) – Spolufinancovanie podpory agrosektora je potrebné zvýšiť. Vyplýva to z materiálu „Spolufinancovanie intervencií v záujme rozvoja vidieka zo štátneho rozpočtu v rámci Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky v rokoch 2023 až 2027" predložený Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý v stredu schválila vláda.

„Zabezpečenie podpory poľnohospodárstva a rozvoja vidieka vyžaduje nárast spolufinancovania 2. piliera Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) v období 2023 až 2027. Oproti súčasnému obdobiu, kedy je spolufinancovanie 2. piliera CAP zo štátneho rozpočtu v priemere 25,7 %, bude potrebné navýšiť predmetné spolufinancovanie na úroveň minimálne 36,92 %, a to pre menej rozvinuté regióny na úrovni 36 % a pre ostatné regióny na úrovni 57 % (legislatívne minimum)," spresnil agrorezort.

Na zachovanie a podporu konkurencieschopnosti pôdohospodárstva a zamestnanosti na vidieku s cieľom dosiahnutia zámerov programového vyhlásenia vlády v oblasti potravinovej sebestačnosti a rozvoja vidieka je podľa MPRV potrebné zaviesť efektívne formy podpory na primeranej úrovni.

„Cieľom materiálu je zvýšiť konkurencieschopnosť slovenského pôdohospodárstva a podporiť rozvoj vidieka zavedením efektívnej podpory intervencií v záujme rozvoja vidieka, vrátane riešenia nevysporiadaných vlastníckych práv k pôde, environmentálnych a klimatických problémov, budovania infraštruktúry na vidieku a transferu vedomostí a znalostí," priblížilo agroministerstvo.

Slovenský vidiek podľa MPRV zaostáva v ekonomickom rozvoji za mestom. Občania na vidieku majú relatívne slabo rozvinutú infraštruktúru, chýbajú im mnohé služby, pracovných miest na vidieku je nedostatok, mzdy sú nižšie ako v mestách. Výsledkom podľa ministerstva je, že sa slovenský vidiek vyľudňuje.

Doterajšie nastavenie poľnohospodárskych politík v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky podľa MPRV slovenskému vidieku dostatočne nepomáhalo. Svetová banka Slovenskej republike odporúča zvýšiť podporu v rámci 2. piliera CAP.

Agroministerstvo dodalo, že rozvoj slovenského poľnohospodárstva, rozvoj vidieka, ako aj plnenie environmentálnych cieľov SR dlhodobo brzdia nevysporiadané vlastnícke práva k pôde. Ide o dlhodobý problém s presahom aj na iné sektory, preto je potrebné riešenie financovať nielen zo zdrojov EÚ na rozvoj vidieka.