Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Vláda: Správa štátnych hmotných rezerv rozšíri zásoby jadrového paliva

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR rozšíri svoje zásoby jadrového paliva o 36 kaziet v hodnote takmer 8,3 milióna eur.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR rozšíri svoje zásoby jadrového paliva o 36 kaziet v hodnote takmer 8,3 milióna eur. Vyplýva to z návrhu na zmenu účelu použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov z predchádzajúcich rozpočtových rokov kapitoly Správy štátnych hmotných rezerv SR, ktoré v stredu schválila vláda. Kabinet odsúhlasil aj zvýšenie prostriedkov na nákup pšenice, cukru, ryže či hygienických prostriedkov.

Zvýšenie zásob palivových kaziet jadrového paliva navrhla SŠHR v reakcii na sankcie voči Rusku a vývoj bezpečnostnej situácie. Reaktory typu VVER 440, ktoré sú používané na Slovensku, obsahujú viac ako 300 kaziet jadrového paliva.

"Schválením zmeny účelu použitia kapitálových výdavkov budú tieto použité na doplnenie štátnych hmotných rezerv, na vykrytie nákladov spojených so zvýšenými nákladmi na energiu, ako aj na zabezpečenie modernizácie a rekonštrukcia závodov, objektov a techniky SŠHR SR v dôsledku amortizácie, nákup strojov, prístrojov, zariadení, motorových vozidiel, odkúpenie pozemkov, dofinancovanie miezd a výdavkov na ochraňovanie mobilizačných rezerv," uviedla SŠHR v schválenom materiáli. Zvýšenie prostriedkov si vyžiadala najmä rastúca cena komodít, ktoré musí SŠHR pravidelne obmieňať.

Spolu vláda schválila štátnym hmotným rezervám zmenu účelu využitia prostriedkov vo výške 20,7 milióna eur. Druhou najvyššou položkou je zvýšenie financií na nákup potravinárskej pšenice o 6,9 milióna eur a nákup 100 súprav veľkokapacitných stanov za 2,3 milióna eur. Okrem zásob plánuje SŠHR aj nákup pozemkov pod a v okolí obilných síl za 809.000 eur.