Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda spresnila podmienky čerpania ďalšej pomoci pre SZČO

Zasadnutie vlády SR v Bratislave, archívna snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ministerstvo pripomenulo, že pomoc SZČO bude štát stáť viac než 11 miliónov eur za mesiac marec, za ktorý sa má poskytovať.

Bratislava 23. februára (TASR) - Vládny kabinet minulú stredu (16. 2.) schválil pokračovanie pomoci za mesiac marec aj pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), na ktoré trvalý "kurzarbeit" nemyslí. Na nový zákon o podpore v čase skrátenej práce majú nabehnúť zamestnávatelia od 1. marca, nahradí doterajšie koronadotácie. Kabinet však už minulý týždeň uznal, že pomoc potrebujú aj SZČO a na aktuálnom rokovaní schválil aj spresnenie tejto pomoci, ide najmä o horný limit pomoci, ktorý bude v sume 810 eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý na stredajšie rokovanie predložilo ministerstvo práce.

Vláda deklarovala vytvorenie nástroja, ktorý zabezpečí prechod zo schémy projektu prvej pomoci na podporu udržania pracovných miest aj pri SZČO. Pravidlá sú podobné, ako pre zamestnávateľov. Podpora v čase skrátenej práce poskytuje pomoc v sume 60 % priemerného hodinového zárobku zamestnanca s ustanovením hornej hranice sumy podpory. Tú chcela vláda v tomto materiáli spresniť aj pri SZČO, horný limit pre ne bude v sume 810 eur.

"Zároveň sa navrhuje ustanoviť, že za vymeriavací základ SZČO sa bude považovať vymeriavací základ, z ktorého je povinná platiť poistné na sociálne poistenie a príspevky na starobné dôchodkové sporenie k 28. februáru 2022," špecifikoval rezort v materiáli.

Ministerstvo pripomenulo, že pomoc SZČO bude štát stáť viac než 11 miliónov eur za mesiac marec, za ktorý sa má poskytovať. Zavedením horného limitu však došlo k zníženiu z pôvodných vyše 11,5 milióna, teda o skoro 370.000 eur.