Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda spresnila výpočet cien energií pre regulovaných dodávateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vyplýva to z novely nariadenia o maximálnych cenách pre časť regulovanej dodávky elektriny a plynu pre vybraných koncových odberateľov, ktorú v stredu schválila vláda.

Bratislava 11. januára (TASR) – Dodávatelia, ktorí v minulom roku nemali schválené regulované ceny elektriny pre malé podniky, alebo regulované ceny plynu pre odberateľov v domácnostiach, budú tieto energie fakturovať najviac vo výške maximálnej ceny za elektrinu určenej dodávateľom elektriny poslednej inštancie. Vyplýva to z novely nariadenia o maximálnych cenách pre časť regulovanej dodávky elektriny a plynu pre vybraných koncových odberateľov a výšky taríf pre domácnosti a vybraných odberateľov elektriny, ktorú v stredu schválila vláda.

"Návrhom nariadenia sa upravuje postup určenia maximálnej ceny elektriny alebo maximálnej ceny plynu v prípade, ak dodávateľ elektriny alebo dodávateľ plynu nemal pre rok 2022 schválené regulované ceny elektriny pre malé podniky, resp. regulované ceny plynu pre odberateľov v domácnosti," uviedlo Ministerstvo hospodárstva SR v schválenom nariadení.

Dodávateľ elektriny, ktorý nemal pre rok 2022 schválené maximálne ceny za elektrinu pre dodávku elektriny malému podniku rozhodnutím úradu, určí výšku maximálnej ceny za elektrinu pre každú sadzbu osobitne najviac vo výške maximálnej ceny za elektrinu určenej dodávateľom elektriny poslednej inštancie. Podobne je riešená aj cena za dodávky plynu. Pri viacerých dodávateľoch elektriny poslednej inštancie sa pre určenie maximálnej ceny za elektrinu použije výška maximálnej ceny za elektrinu dodávateľa elektriny poslednej inštancie pôsobiaceho na vymedzenom území, na ktorom sa nachádza odberné miesto.