Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vláda SR dáva podľa výrobcov elektriny z OZE červenú zelenej energii

Archívna snímka zo 166. schôdze vlády SR 10. júna 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Uviedla to dnes riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Veronika Galeková na protestnom zhromaždení zástupcov výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE).

Bratislava 23. júna (TASR) - Vláda SR dáva červenú tzv. zelenej energii. Uviedla to dnes riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Veronika Galeková na protestnom zhromaždení zástupcov výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) pred Úradom vlády (ÚV) SR. Protestujúci do podateľne ÚV zároveň odovzdali oznámenia o výpovediach 3500 zamestnancov svojich spoločností, pretože subjektom pôsobiacim v oblasti OZE nevyplácanie štátnej podpory za zelenú elektrinu v roku 2015 spôsobuje existenčné problémy. Organizátormi protestu boli popri SAPI aj občianske združenie Energia budúcnosti, Asociácia malých vodných elektrární a Slovenská bioplynová asociácia.

Protestujúci podľa Galekovej chcú upozorniť vládu SR, aby zabezpečila dodržiavanie zákonov tak, aby zákony na Slovensku platili nielen pre zahraničných investorov, ale najmä pre domácich investorov. "Hlavne však pre tých, ktorí na Slovensku žijú a reálne produkujú hodnoty a platia dane," informovala ďalej riaditeľka SAPI. Cieľom zhromaždenia je podľa nej aj snaha zachovať tisíce pracovných miest v prevádzkach OZE v najohrozenejších regiónoch Slovenska.

Pripomenula zároveň, že firmy, ktoré produkujú tzv. zelenú energiu, napriek tomu, že mali štátom garantovanú 15-ročnú dobu podpory, ju od začiatku tohto roka nedostávajú. "Tým sú ohrozené platby do Sociálnej poisťovne, do zdravotných poisťovní, ako aj spomínané pracovné miesta," dodala.

Voči protestom SAPI namiereným proti regulačnému úradu a regionálnym distribučným sústavám sa ohradil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) už 6. februára 2015. Za stratu podpory na výrobu elektriny z OZE na rok 2015, ktorá sa týka asi 1200 výrobcov, podľa ÚRSO označuje SAPI nesprávneho vinníka, keďže pri novelizácii príslušného zákona asociácia nemala žiadne pripomienky.

Výrobcovia elektriny z OZE mali do 15. augusta 2014 nahlásiť distribučným spoločnostiam a ÚRSO plán výroby na tento rok. Úrad na základe týchto údajov reguluje koncovú cenu elektriny pre domácnosti a priemysel. Približne 1200 z nich si podľa štátu túto povinnosť nesplnilo, hoci oni tvrdia opak. Niektorí však poslali oznámenie len pár dní pred uplynutím termínu, takže distribučné spoločnosti ho nedostali včas.