Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda: SR má dočerpať ešte 4,3 miliardy eur z eurofondov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Balík spresnil, že pokiaľ Slovensko vyčerpá prostriedky na energetickú krízu alebo na pomoc Ukrajine, tak zostane z aktuálnych 4,3 miliardy eur približne 2,5 miliardy eur.

Bratislava 31. mája (TASR) - Slovensko má z eurofondov v rámci obdobia 2014 až 2020 ešte dočerpať asi 4,3 miliardy eur. Časť z nich však možno prepadne. V stredu o tom informovala podpredsedníčka vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková a minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík. V prípade čerpania financií z plánu obnovy je treba splniť míľniky a ciele, aby SR mohla požiadať o tretiu a štvrtú platbu z balíka plánu.

"Slovensko v rámci obdobia 2014 až 2020 má ešte dočerpať okolo 4,3 miliardy eur. To neznamená, že všetky tieto peniaze prepadnú, čo sa týka zakontrahovanosti, tak tam sme na veľmi vysokom percente," uviedla Vašáková.

Vláda podľa nej robí opatrenia, aby Slovensko vedelo všetky tieto peniaze využiť. Z nevyčerpanej sumy 4,3 miliardy eur pôjde približne 350 miliónov eur na iniciatívu Fast-care, ktorá sa týka eliminácie rizík spojených s utečeneckou krízou, a takmer 1,5 miliardy na program Safe-care, týkajúci sa kompenzácií spojených s energetickou krízou. Vašáková zároveň oznámila, že v piatok vláda bude informovať, či sa Nemocnica Rázsochy bude stavať z peňazí v pláne obnovy.

Balík spresnil, že pokiaľ Slovensko vyčerpá prostriedky na energetickú krízu alebo na pomoc Ukrajine, tak zostane z aktuálnych 4,3 miliardy eur približne 2,5 miliardy eur. Projekty sú podľa neho už do veľkej miery zazmluvnené.