Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vláda súhlasí s návrhom, ktorý umožní prehodnotiť trvanie invalidity

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) počas rokovania 27. schôdze vlády SR 25. augusta 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanci navrhujú účinnosť zákona od 1. novembra tohto roka.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Vládny kabinet súhlasil s poslaneckým návrhom novely zákona o sociálnom poistení, ktorá ustanoví povinnosť Sociálnej poisťovni (SP) prehodnotiť trvanie invalidity v najbližšej lehote kontrolnej lekárskej prehliadky uskutočnenej po 31. októbri 2021 u tých poistencov, ktorým bol priznaný invalidný dôchodok do tohto dátumu. Návrh pochádza z dielne poslancov Zuzany Šebovej, Moniky Péter (obe Sme rodina), Jany Žitňanskej (Za ľudí) a Mareka Krajčího (OĽANO). K novele však kabinet mal aj pripomienky.

Novela by tiež mala zabezpečiť, aby poistenci, ktorým lehota kontrolnej lekárskej prehliadky nebola určená, mali možnosť požiadať o prehodnotenie trvania invalidity. "Po prehodnotení trvania invalidity a určení miery poklesu vykonávať zárobkovú činnosť podľa novej právnej úpravy účinnej od 1. novembra 2021, SP rozhodne o invalidnom dôchodku v štandardných procesných lehotách," napísali predkladatelia v dôvodovej správe.

Poslanci navrhujú aj doplniť do zoznamu prílohy legislatívy novú skupinu chorôb - poruchy autistického spektra ako sú detský autizmus, atypický autizmus, Rettov syndróm, iná detská dezintegračná porucha, hyperaktívna porucha spojená s mentálnou retardáciou a stereotypnými pohybmi. Do prílohy by chceli doplniť aj Aspergerov syndróm, iné poruchy autistického spektra, či nešpecifikované poruchy autistického spektra. Doplnené by mali byť aj percentuálne miery poklesu schopnosti zárobkovej činnosti.

"Cieľom navrhovaného doplnenia je predísť nutnosti porovnania niektorých chorôb s inou chorobou, ktorá je svojím funkčným dosahom najviac porovnateľná," argumentovali poslanci.

Ministerstvo práce však malo k legislatíve pripomienky - pri dopĺňaní duševných chorôb napríklad upozornilo, že v budúcnosti treba celú prílohu aktualizovať komplexne tak, aby choroby a percentuálne miery poklesu schopnosti zárobkovej činnosti reflektovali na najnovšie poznatky medicíny.

Rezort práce sa tiež stotožnil s pripomienkou SP, ktorá počas medzirezortného pripomienkového konania upozornila na potrebu doplnenia návrhu o lehotu na rozhodnutie SP do 90 dní odo dňa začatia konania, pretože v tom čase bude SP plniť povinnosti okolo valorizácie dôchodkov či výplaty 13. dôchodkov.

Poslanci navrhujú účinnosť zákona od 1. novembra tohto roka.