Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vláda súhlasila s návrhom novely o potravinovom semafore

Na snímke sprava minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister financií SR Eduard Heger (všetci OĽaNO) počas rokovania vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

MPRV predložený poslanecký návrh zákona rešpektuje, v predkladacej správe na vládu ale upozornilo na skutočnosť, bez doriešenia ktorej bude poslanecký návrh nedostatočný a nejednoznačný.

Bratislava 27. januára (TASR) - Vláda v stredu (27.1.) súhlasila s novelou zákona o potravinách z dielne poslanca Národnej rady SR Patricka Linharta (Sme rodina), ale s viacerými pripomienkami. O návrhu sa má v Národnej rade (NR) SR definitívne hlasovať vo štvrtok popoludní.

Ako priblížilo ministerstvo pôdohospodárstva, legislatívna rada vlády navrhla zakomponovať do návrhu zákona legislatívno-technické pripomienky, upraviť splnomocňovacie ustanovenie na vydanie vyhlášky a doplniť základné informácie k obsahu vyhlášky.

Cieľom poslaneckého návrhu je zavedenie registra potravín pre potravinový semafor, ktorý má byť dobrovoľným informačným systémom. Obsahovať má informácie o potravine a jej výrobcovi. Potraviny zaregistrované v registri majú uľahčiť výber konečnému spotrebiteľovi a zjednodušiť pomoc štátu v podobe podpory a propagácie domácich a kvalitných potravín, ktoré z dlhodobého hľadiska napomôžu k zníženiu počtu obyvateľstva trpiaceho zdravotnými problémami zapríčinenými nesprávnymi stravovacími návykmi.

Registrujúcim orgánom, správcom a prevádzkovateľom registra potravín pre potravinový semafor má byť Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktoré zverejní tento register na svojom webovom sídle.

MPRV predložený poslanecký návrh zákona rešpektuje, v predkladacej správe na vládu ale upozornilo na skutočnosť, bez doriešenia ktorej bude poslanecký návrh nedostatočný a nejednoznačný. Agrorezort požadoval z poslaneckého návrhu vypustiť slovné spojenie "potravinový semafor" a ponechať len slovné spojenie "register potravín". Podrobnosti o registri potravín sa majú upraviť vo všeobecne záväznom právnom predpise, ktorý vydá ministerstvo v zmysle splnomocňovacieho ustanovenia a v súlade s potravinovým právom EÚ.

V rámci medzirezortného pripomienkového konania bolo k poslaneckému návrhu uplatnených 24 pripomienok, z toho 17 zásadného charakteru. Zásadné pripomienky vzniesli aj právnické osoby v odvetví potravinárskeho priemyslu ako Potravinárska komora Slovenska, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Zväz spracovateľov mäsa. Pripomienky uplatnila tiež Republiková únia zamestnávateľov.