Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda súhlasila s poslaneckým návrhom novely o príspevkoch pre ŤZP

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič, premiér SR Eduard Heger a minister vnútra SR Roman Mikulec (všetci OĽaNO) počas rokovania vlády SR v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Ministerstvo práce považuje návrh za odôvodnený a novelu víta v plnom rozsahu. Jediný nesúhlas vyjadril voči účinnosti, ktorú poslanci navrhli od 1. septembra tohto roka.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Vládny kabinet súhlasil s poslaneckým návrhom novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP). Novela má odstrániť nespravodlivosť pri poskytovaní peňažných príspevkov pre ŤZP v prípade, ak vlastní majetok, s ktorým nemôže samostatne nakladať.

"Ide napríklad o situáciu, kedy vlastní nehnuteľný majetok ako súčasť nerozdeleného bezpodielového spoluvlastníctva manželov po rozvode, súd však ešte o návrhu nerozhodol. Fyzická osoba s ŤZP je v takomto prípade v bezvýchodiskovej situácii, kedy nemá nárok od štátu na pomoc (peňažný príspevok), hoci sama svoje majetkové postavenie nevie ovplyvniť," napísali poslanci v dôvodovej správe. V rovnako bezradnej situácii je aj fyzická osoba, ktorej takýto majetok je predmetom záložného práva. Podľa poslancov je preto na mieste, aby štát takúto situáciu pri poskytovaní peňažných príspevkov zohľadnil.

Ministerstvo práce považuje návrh za odôvodnený a novelu víta v plnom rozsahu. Jediný nesúhlas vyjadril voči účinnosti, ktorú poslanci navrhli od 1. septembra tohto roka. Vzhľadom na prebiehajúci legislatívny proces ju nebude možné dodržať.

V medzirezortnom pripomienkovom konaní Ministerstvo financií (MF) SR žiadalo doplniť vyčíslenie vplyvu návrhu na rozpočet a odhad počtu dotknutých osôb. Rezort práce však tvrdí, že nedisponuje dostatočnými údajmi potrebnými na výpočet odhadu.