Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vláda upravila sadzbu peňažného príspevku na osobnú asistenciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z nariadenia vlády, ktorého návrh na stredajšie rokovanie predložil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) a ktoré kabinet odobril.

Bratislava 30. júna (TASR) – Výška sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie bude po novom 4,82 eura. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktorého návrh na stredajšie rokovanie predložil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) a ktoré kabinet odobril. Zmena bude platiť od štvrtka (1. 7.).

Ako vysvetlil rezort práce v materiáli, zákon o kompenzáciách ustanovuje príspevok na opatrovanie v siedmich výškach, nariadením vlády sa zvýši všetkých sedem druhov príspevku. "U opatrovateľa v produktívnom veku pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa peňažný príspevok na opatrovanie navrhuje zvýšiť na sumu čistej minimálnej mzdy pre rok 2021," podotkol rezort s tým, že ak opatrovanie vykonáva poberateľ niektorej zo zákonom ustanovených dôchodkových dávok, výška peňažného príspevku bude v polovičnej výške. Opatrovateľ v produktívnom veku tak dostane 508,44 eura a opatrovateľ, ktorý je zároveň poberateľom nejakej dávky, dostane 254,22 eur mesačne.

Zvýšenie príspevku na osobnú asistenciu ukrojí zo štátneho rozpočtu, konkrétne z kapitoly rezortu práce, na tento rok celkovo vyše 14 miliónov eur. V budúcom roku na vyplácanie týchto kompenzácií pôjde z rozpočtu okolo 35 miliónov eur, v roku 2023 vyše 36 miliónov eur a v roku 2024 okolo 37,6 milióna eur.