Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vláda vyčlenila na energetiku v budúcom roku 285 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Ďalšie prostriedky v tejto oblasti, ktoré sú na rok 2022 rozpočtované v sume 165 miliónov eur, sú určené predovšetkým na zabezpečovanie záverečnej časti jadrovej energetiky.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Na energetiku by malo v budúcom roku ísť 285 miliónov eur, čo je oproti očakávanej skutočnosti tohto roku medziročný nárast o 128 miliónov eur. Zvýšenie výdavkov rozpočtu na túto oblasť umožnili financie z Plánu obnovy a odolnosti Slovenska v sume 119 miliónov eur. Vyplýva to z rozpočtu verejnej správy na roky 2022 až 2024, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Financie z plánu obnovy sú určené najmä na podporu energetickej efektívnosti, napríklad na zvýšenie výrobnej kapacity elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE), modernizáciu existujúcich výrobných kapacít na výrobu elektriny z OZE a taktiež na podporu alternatívnych pohonov.

Ďalšie prostriedky v tejto oblasti, ktoré sú na rok 2022 rozpočtované v sume 165 miliónov eur, sú určené predovšetkým na zabezpečovanie záverečnej časti jadrovej energetiky, a to najmä na vyraďovanie jadrových zariadení, ukladanie upravených rádioaktívnych odpadov z vyraďovania jadrových zariadení a nakladanie s jadrovými a rádioaktívnymi materiálmi neznámeho pôvodu.

Prostriedky na záverečnú časť jadrovej energetiky sú sústreďované v Národnom jadrovom fonde, ktorý poskytuje finančné prostriedky oprávneným žiadateľom na rok 2022 v celkovej sume 98,9 milióna eur. Súčasťou týchto výdavkov je aj časť prostriedkov z odvodu od prevádzkovateľov prenosovej sústavy a distribučných sústav odvedených do Národného jadrového fondu prostredníctvom transferu z kapitoly Ministerstva hospodárstva SR, ktorý je rozpočtovaný na rok 2022 v sume 72 miliónov eur.