Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda vzala na vedomie správu NBS o finančnej stabilite Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselovský

Správa ukazuje, že počas pandémie je finančný sektor schopný pokračovať vo financovaní ekonomiky a finančná stabilita nebola narušená.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Vláda na svojom stredajšom predvianočnom rokovaní vzala na vedomie novembrovú správu Národnej banky Slovenska (NBS) o finančnej stabilite Slovenska. Finančný sektor podľa NBS pandémiu zatiaľ zvládal, vo viacerých smeroch je dokonca silnejší.

Správa ukazuje, že počas pandémie je finančný sektor schopný pokračovať vo financovaní ekonomiky a finančná stabilita nebola narušená. Vďaka zodpovednosti bánk vyšiel z krízy dokonca kapitálovo posilnený.

Podľa predstaviteľov NBS je dôležité, že kríza zatiaľ nezanechala trvalejšie následky na ekonomike. Firmám poklesli tržby a až po ústupe druhej vlny zaznamenali oživenie, hoci nerovnomerné. "Na prekonávaní ťažkostí zapracovali najmä samotné podniky, ktoré znížili náklady, a tým do veľkej miery kompenzovali výpadky tržieb," tlmočil ešte v novembri výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability NBS Vladimír Dvořáček.

Podľa neho pomohli aj štátne opatrenia. Mnohé firmy totiž síce vykázali nižší zisk ako pred krízou, ale počet tých v strate vzrástol iba mierne. Pôvodné obavy o veľké zlyhávanie úverov sa postupne zmiernili.

Tieto faktory mali priaznivý vplyv na ziskovosť bánk, ktorá však naďalej zaostáva za mediánom EÚ.

Správa NBS však ukazuje, že napriek viacerým pozitívnym správam tu zostáva prítomná určitá neistota z budúcnosti. Súvisí najmä s niektorými ekonomickými odvetviami, ako ubytovanie či reštaurácie. Pretrvávajú aj otázky o ďalšom vývoji na trhu komerčných nehnuteľností. Ťažkosti so splácaním stále ešte môžu narásť aj pri úveroch domácnostiam, špeciálne pri spotrebnom financovaní.

V správe národná banka upozornila aj na rast cien nehnuteľností. "Silný rast úverov vedie k zrýchleniu rastu zadlženosti domácností. Slovensko sa v ňom opäť dostalo na čelo krajín EÚ," skonštatoval Dvořáček.

Tento vývoj čiastočne súvisí s rastom príjmov. Avšak objavujú sa aj ďalšie rizikové faktory - mnohé domácnosti svoje dlhy po čase nadmerne zvyšujú a predlžujú si dobu splácania. Každá druhá poskytnutá hypotéka sa bude splácať ešte aj na dôchodku, niektoré až po 70-tke.