Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zákaz nelegálneho zamestnávania vlani porušovali najmä malé firmy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkovo inšpektoráty práce vykonali 21 761 kontrol zameraných na nelegálne zamestnávanie a skontrolovaných bolo 19 348 subjektov a 46 034 ľudí na pracoviskách.

Bratislava 4. júna (TASR) – V minulom roku na Slovensku porušilo 758 zamestnávateľov zákaz nelegálneho zamestnávania tým, že u nich pracovalo "načierno" 1617 ľudí. Počet nelegálne zamestnaných osôb medziročne klesol o 853. Vyplýva to z informatívnej správy o vyhľadávaní a potieraní nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania za minulý rok, ktorú vzala na vedomie vláda.

Celkovo inšpektoráty práce vykonali 21 761 kontrol zameraných na nelegálne zamestnávanie a skontrolovaných bolo 19 348 subjektov a 46 034 ľudí na pracoviskách. V minulom roku inšpektori zistili 36 prípadov nelegálneho zamestnávania mladistvých.

Firmy "načierno" zamestnávali aj cudzincov, celkovo bolo takýchto prípadov 478. Najväčší počet v rámci krajín Európskej únie tvorili nelegálne zamestnávaní občania z Maďarska, Chorvátska, Poľska a Českej republiky. V rámci príslušníkov tretích krajín tvorili najväčší počet nelegálne zamestnaní Ukrajinci a Srbi.

Z hľadiska odvetví boli vlani najvyššie počty odhalených nelegálne zamestnaných ľudí v stavebníctve, administratívnych a podporných službách a priemyselnej výrobe.

Zákaz nelegálneho zamestnávania bol porušovaný najviac malými zamestnávateľmi s počtom zamestnancov do deväť. "Táto skutočnosť bola zistená aj v predchádzajúcich štyroch kalendárnych rokoch," uvádza sa v správe. Tiež tento zákaz najviac porušili spoločností s ručením obmedzeným a podnikatelia.

Spomedzi krajov bol najvyšší počet nelegálne zamestnávaných ľudí odhalený vo firmách v Nitrianskom kraji a najnižší v Banskobystrickom kraji.

Kontroly tiež ukázali, že až 806 ľudí vykonávalo pre zamestnávateľa závislú prácu bez písomne uzatvoreného pracovno-právneho vzťahu. V 440 prípadoch bolo porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania spôsobené nesplnením prihlasovacej povinnosti zamestnávateľa voči Sociálnej poisťovni. Okrem inšpektorátov práce vykonávalo kontroly aj oddelenie Kobra.

Celkovo boli právoplatne uložené pokuty 764 zamestnávateľom v sume 3,3 milióna eur za porušenie nelegálneho zamestnávania. "Počet pokút bol medziročne nižší o 10,8 %. Suma uložených pokút je medziročne nižšia o 23,9 %," uvádza sa v informatívnom materiáli.