Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vláda pripraví zákon o zákaze privatizácie strategického majetku

Vodné dielo Gabčíkovo Foto: TASR/Štefan Puškáš

V hospodárstve SR má podľa PVV dominantné postavenie priemysel. Priemyselná výroba bude naďalej kľúčovým národohospodárskym odvetvím.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Vláda SR v nadväznosti na prijatú stratégiu hospodárskej politiky pripraví nové znenie zákona o strategických podnikoch a zákaze privatizácie strategického majetku štátu. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády (PVV) SR, ktoré dnes na svojej schôdzi schválil vládny kabinet.

Hospodárskou politikou chce vláda identifikovať oblasti, ktoré sú významné z hľadiska zabezpečenia makroekonomickej stability, rozvoja podnikania, vyššieho a trvalo udržateľného rastu hospodárstva a zamestnanosti ako garancie sociálneho rozvoja SR.

V hospodárstve SR má podľa PVV dominantné postavenie priemysel. Priemyselná výroba bude naďalej kľúčovým národohospodárskym odvetvím. Priemysel bude v roku 2020 hlavným nositeľom kvalitnej zamestnanosti, tvorby pridanej hodnoty v hospodárstve SR, garantom makroekonomickej stability, najmä svojou vysokou exportnou výkonnosťou a motorom vysoko efektívnych inovácií.

"Vláda bude pokračovať v podpore integrovaného a dlhodobého systému návratnej podpory národných investičných priorít SR prostredníctvom štruktúry Slovak Investment Holding (SIH). Finančné nástroje implementované prostredníctvom integrovanej štruktúry SIH predstavujú návratnú a revolvingovú formu implementácie Európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorá je strategicky podporovaná Európskou úniou, či už na národnej alebo centrálnej úrovni."