Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

J.RICHTER: Prioritou zostáva zníženie nezamestnanosti pod hranicu 10 %

Na snímke vľavo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter si preberá menovací dekrét z rúk prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo) v Bratislave 23. marca 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Nezamestnanosť na Slovensku má klesnúť pod hranicu 10 % a vzniknúť by malo ďalších 100.000 pracovných miest.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Nezamestnanosť na Slovensku má klesnúť pod hranicu 10 % a vzniknúť by malo ďalších 100.000 pracovných miest. Toto je cieľ, ktorý si stanovila vláda Roberta Fica v Programovom vyhlásení, ktoré dnes schválila na rokovaní kabinetu.

"Vzhľadom na vývoj ekonomiky sú vytvorené všetky predpoklady. Ekonomika sa vyvíja dobre, prognózy, ktoré deklarovala napríklad Národná banka Slovenska, sú opätovne dobré," zhodnotil minister práce Ján Richter (Smer-SD) v súvislosti s plánmi vytvoriť 100.000 nových pracovných miest.

Pomôcť splniť tento cieľ by podľa neho mali aj prijaté opatrenia a projekty, ktoré už realizovala Ficova vláda. "Vidím reálne, aby sme túto úlohu naplnili," podotkol minister práce.

Pre vládu zostáva výzvou znižovanie nezamestnanosti u ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce. "Pripravujeme nový zákon, ktorý bude riešiť nové usporiadanie sociálnych podnikov vrátane pozitívnej diskriminácie vo verejnom obstarávaní. Máme záujem tento zákon čím skôr prijať, aby sme mohli implementovať projekty," priblížil. Projekty majú byť pritom zamerané aj na takzvané hladové doliny a znevýhodnené okresy.

Štát sa chce zamerať aj na ďalšie znevýhodnené skupiny, napríklad na mladých, ktorí nie sú v práci, ani v procese vzdelávania alebo odbornej prípravy, alebo na podporu práce ľudí žijúcich v sociálne zaostalých komunitách. Sprísniť sa majú aj podmienky poskytovania sociálnych dávok pre osoby odmietajúce pracovať.

Pri rozhodovaní o opatreniach na podporu zamestnanosti chce vláda zohľadňovať potreby zamestnávateľov, najmä pokiaľ ide o pracovné sily. Ako totiž konštatuje vo vyhlásení, nedostatok kvalifikovaných pracovníkov dnes predstavuje vážnu hrozbu pre ďalší rast slovenských podnikov.

Ďalším z cieľov kabinetu Roberta Fica je primerané zvyšovanie minimálnej mzdy, pričom bude vláda rešpektovať kompetencie sociálnych partnerov, ktoré im vyplývajú zo zákona. "Primeranosť musí vyjadrovať rast priemernej mzdy na Slovensku, ale aby sme postupne napĺňali aj ambíciu, ktorá je odporúčaná zo strany Medzinárodnej organizácie práce," dodal Richter s tým, že pokračovať by mohol trend zvyšovania minimálnej mzdy z minulého obdobia. V tejto chvíli by však bolo podľa neho predčasné hovoriť o tom, či by mala minimálna mzda dosiahnuť hranicu 500 eur. "Prví sú na dohodu sociálni partneri," dodal Richter.