Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zo Slovenska sa nemôže vyvážať dezinfekcia, respirátory či lieh

Ilustračná foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Nariadenie nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia a vývoz týchto tovarov môže povoliť v mimoriadnych prípadoch vláda.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Slovensko zakázalo vývoz tovarov, ktoré sú potrebné na boj proti nákaze novým koronavírusom. Ide dezinfekčné prostriedky, lieh, osobné ochranné prostriedky a umelé pľúcne ventilácie. Vyplýva to z nariadenia na vykonanie opatrenia hospodárskej mobilizácie predloženého ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), ktoré vo štvrtok schválila vláda.

"Cieľom predloženého návrhu nariadenia je zabezpečiť realizáciu potrebného opatrenia hospodárskej mobilizácie na riešenie krízovej situácie spôsobenej šírením nového koronavírusu v SR," uviedlo ministerstvo hospodárstva v predkladacej správe k schválenému materiálu.

Zo Slovenska sa tak nesmú vyvážať antibakteriálne mydlá, gély a dezinfekčné prostriedky, potravinársky alebo denaturovaný lieh či zariadenia na umelú pľúcnu ventiláciu. Zákaz sa vzťahuje aj na ochranné okuliare a clony, ochranné štíty na tvár, prostriedky na ochranu nosovej a ústnej dutiny, ochranné odevy a rukavice. Nariadenie nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia a vývoz týchto tovarov môže povoliť v mimoriadnych prípadoch vláda.