Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vláda zriaďuje Medzirezortnú skupinu pre strategické investície

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návrh z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR kabinet odobril na stredajšom rokovaní.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Vláda zriaďuje Medzirezortnú skupinu pre strategické investície. Jej cieľom bude zabezpečiť permanentnú koordináciu s relevantnými rezortmi a inštitúciami pri implementácii už schválených investícií na Slovensku. Návrh z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR kabinet odobril na stredajšom rokovaní.

Návrh vyplýva zo skúseností pri podpore prílevu nových a expanziách existujúcich investorov. Reaguje na potrebu zefektívnenia odstraňovania prekážok a komplikácií pri realizácii ohlásených veľkých investícií. "Zo strednodobého hľadiska má za cieľ dohliadať na agilné plnenie záväzkov štátu voči investorom. Z dlhodobého hľadiska zriadenie Medzirezortnej skupiny pre strategické investície prispeje k posilneniu postavenia Slovenskej republiky ako excelentnej lokality na umiestnenie investícií," priblížil rezort hospodárstva v predkladacej správe.

Predsedom Medzirezortnej skupiny pre strategické investície bude štátny tajomník ministerstva hospodárstva. Zloženie a organizácia činnosti skupiny bude v gescii rezortu hospodárstva. Členmi budú podpredseda vlády, zástupcovia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Ministerstva financií SR, Ministerstva dopravy a výstavby SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstva životného prostredia SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, a to na úrovni štátnych tajomníkov.

Obligatórnymi členmi pracovnej skupiny pre strategické investície budú ďalej predsedníčka zboru poradcov predsedu vlády a generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu. V prípade potreby môže minister hospodárstva menovať ďalších členov medzirezortnej skupiny. Na jej zasadnutia budú prizývaní predstavitelia štátneho a verejného sektora podľa aktuálnej potreby a riešenej agendy.