Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Vláda: Zvýši sa počet národných víz v profesiách z oblasti dopravy

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) prichádza na výjazdové rokovanie vlády SR do Univerzitného vedeckého parku Technicom v Košiciach 28. februára 2024. Foto: TASR - František Iván

Nariadením sa konkrétne zvýši počet národných víz v profesii vodič autobusu z najviac 200 na najviac 2000 ročne.

Bratislava 29. februára (TASR) - Počet národných víz v profesiách z oblasti dopravy sa zvýši, keďže dlhodobo vykazujú nedostatok pracovnej sily. Má sa tak zefektívniť proces prijímania príslušníkov tretích krajín. Vyplýva to zo súvisiaceho návrhu nariadenia vlády z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erika Tomáša (Hlas-SD), ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Nariadením sa konkrétne zvýši počet národných víz v profesii vodič autobusu z najviac 200 na najviac 2000 ročne. Taktiež v profesii vodič ťažkého nákladného vozidla z najviac 2000 na najviac 5000 ročne. Zdrojové krajiny sa rozširujú o Indiu, Indonéziu, Nepál a Filipíny.

Prijímanie štátnych príslušníkov tretích krajín má nariadenie zefektívniť na nasledujúce mesiace, a to do nadobudnutia účinnosti návrhu novely zákona o pobyte cudzincov.

Účinnosť nariadenia sa navrhuje dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov SR.