Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Vláda zvýšila limit výdavkov na obstaranie ekologických vozidiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Limity výdavkov na obstaranie ekologických osobných automobilov štátnymi rozpočtovými organizáciami a štátnymi príspevkovými organizáciami, sa zvýšia oproti súčasnosti o polovicu.

Bratislava 15. marca (TASR) - Limity výdavkov na obstaranie ekologických osobných automobilov štátnymi rozpočtovými organizáciami a štátnymi príspevkovými organizáciami, sa zvýšia oproti súčasnosti o polovicu. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda.

"Cieľom predloženého návrhu nariadenia je reagovať na prijatú právnu úpravu a upraviť limity výdavkov štátnych rozpočtových organizácií a štátnych príspevkových organizácií pri obstarávaní osobných automobilov určených na prepravu osôb, ktoré sú ekologickými vozidlami. Z hľadiska doterajšej právnej úpravy je potrebné zdôrazniť, že nedochádza k zvýšeniu limitov výdavkov na obstaranie osobných automobilov," uviedlo ministerstvo financií v predkladacej správe k materiálu.

Novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorá sa venuje aj limitom výdavkov na obstaranie vozidiel, schválili poslanci Národnej rady (NR) SR v polovici februára. Podľa rezortu financií by bolo bez dodatočnej zmeny vyhlášky ohrozené čerpanie prostriedkov plánu obnovy, keďže v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti môžu byť podporené len automobily kategórie M1 a N1 s nulovými emisiami alebo nízkymi emisiami pod 50 gramov oxidu uhličitého (CO2) na kilometer. Ak by sa navrhovaná právna úprava neprijala, významne by sa sťažilo obstaranie ekologických vozidiel pre niektoré okruhy osôb vzhľadom na vývoj cien týchto automobilov.