Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda zvýšila výdavky aj príjmy štátneho rozpočtu o 1,5 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Zvýšené výdavky štátneho rozpočtu navrhol rezort financií alokovať v kapitole Všeobecná pokladničná správa.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Štátny rozpočet bude mať v tomto roku príjmy 21,471 miliardy eur a výdavky vo výške 26,945 miliardy eur. Ministerstvo financií (MF) SR tak oproti pôvodne schválenému rozpočtu zvýšilo príjmy aj výdavky o približne 1,5 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnom rozpočte, ktorý v pondelok schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) zároveň požiadal Národnú radu (NR) o prerokovanie novely v skrátenom legislatívnom konaní.

"Návrh novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2022 zohľadňuje septembrovú prognózu Výboru pre daňové prognózy. V nadväznosti na rast daňových príjmov sa zvyšujú celkové príjmy štátneho rozpočtu o 1,5 miliardy eur," uviedlo MF v predkladacej správe k materiálu. Zároveň sa podľa rezortu financií zvyšujú celkové výdavky štátneho rozpočtu o 1,5 miliardy eur v reakcii na prudký nárast cien energií, výrazný nárast inflácie či vojenský konflikt na Ukrajine. "V nadväznosti na vyššie prognózované príjmy sa tak vytvára priestor na krytie opatrení na zmiernenie uvedených vplyvov," priblížil rezort.

Zvýšené výdavky štátneho rozpočtu navrhol rezort financií alokovať v kapitole Všeobecná pokladničná správa. Zatiaľ totiž nie je definitívna detailná štruktúra a následné použitie výdavkov prostredníctvom jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu. "Navrhovanými úpravami sa nemení hotovostný schodok štátneho rozpočtu," dodalo MF.