Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda:Prísnejšie podmienky znížili dopyt po hypotékach a spomalili trh

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pokles dopytu možno podľa NBS pozorovať aj pri úveroch podnikom, kde úrokové sadzby tiež dynamicky rastú. Spomalenie je plošné, dlhodobejšie klesá najmä záujem o investičné úvery.

Bratislava 7. júna (TASR) - Na Slovensku sa sprísňovanie finančných podmienok prejavilo najmä poklesom dopytu po nových úveroch na bývanie a spomalením na trhu nehnuteľností. Toto spomalenie možno podľa Národnej banky Slovenska (NBS) vnímať pozitívne, vzhľadom na riziká spojené s rýchlym rastom zadlženosti domácností. Na druhej strane, novoposkytované úvery sú v porovnaní s minulosťou rizikovejšie. Centrálna banka to konštatovala v aktuálnej Správe o finančnej stabilite z mája tohto roka, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda.

Pokles dopytu možno podľa NBS pozorovať aj pri úveroch podnikom, kde úrokové sadzby tiež dynamicky rastú. Spomalenie je plošné, dlhodobejšie klesá najmä záujem o investičné úvery.

Rastúce úrokové sadzby môžu zhoršiť schopnosť splácať existujúce dlhy, upozornila centrálna banka. "Vyššia citlivosť sa ukazuje najmä v sektore komerčných nehnuteľností, kde je podiel úrokových nákladov k tržbám vyšší ako v iných segmentoch. V ostatných sektoroch je výraznejším rizikom nárast nákladov na výrobné vstupy," priblížila NBS.

V sektore domácností sú podľa centrálnej banky riziká nižšie ako pri podnikoch. Riziko ťažkostí so splácaním dlhov zmierňuje rast nominálnych miezd, nízka nezamestnanosť či limit na DSTI, ktorý zahŕňa aj test na čiastočný nárast úrokovej sadzby. "Výraznejším rizikom je inflácia, a najmä prípadný nárast nezamestnanosti, zatiaľ čo vplyv nárastu úrokových sadzieb je nižší," predpokladá NBS.

Rastúce úrokové sadzby zastavili dlhodobý trend poklesu čistej úrokovej marže bánk. Čisté úrokové príjmy začali rásť a nemal by to výraznejšie ohroziť ani rýchlejší nárast úrokových nákladov. Tento vývoj podľa centrálnej banky prispieva k posilneniu odolnosti bankového sektora, ktorú potvrdilo aj stresové testovanie.

Hlavnou témou správy NBS je vplyv inflácie a rastúcich úrokových sadzieb na finančnú stabilitu. Normalizácia úrokových sadzieb podľa nej prináša viaceré pozitívne vplyvy, zároveň však odhaľuje aj slabé miesta v globálnom finančnom systéme. Centrálna banka poukázala na individuálne zlyhania niektorých bánk v USA a vo Švajčiarsku, čo viedlo k celkovému nárastu nedôvery voči bankám.

"Tieto zlyhania sa však netýkali bánk patriacich pod jednotný mechanizmus dohľadu v rámci eurozóny. Naše banky sa opierajú o tradičný obchodný model, sú menej závislé na finančných trhoch, pôsobia v prísnejšom regulatórnom prostredí a samostatne plnia všetky požiadavky," doplnila NBS.