Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vláda schválila výšku príspevku na osobnú asistenciu a opatrovanie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Peňažný príspevok na osobnú asistenciu sa poskytuje fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) odkázanej na pomoc iného človeka.

Bratislava 17. júna (TASR) - Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie, ktorá slúži na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu, nebude vo výške 4,82 eura, ako pôvodne mala vláda schváliť, ale zostane 4,18 eura. Vláda schválila s pripomienkou nariadenie, ktoré začne platiť od 1. júla tohto roka.

Peňažný príspevok na osobnú asistenciu sa poskytuje fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) odkázanej na pomoc iného človeka. Príspevok sa poskytuje vo výške, ktorá zodpovedá ročnému rozsahu osobnej asistencie určenej v eurách. Osobnú asistenciu vykonáva osobný asistent, ktorému ŤZP vyplatí odmenu za každý kalendárny mesiac podľa rozsahu vykonanej osobnej asistencie.

Ministerstvo práce priblížilo, že pripomienka sa týkala neschválenia zvýšenia sadzby za jednu hodinu osobnej asistencie, naďalej tak zostane na doterajšej úrovni 4,18 eura. "Vzhľadom na to, že ústavný súd rozhodol, že treba zosúladiť platnú legislatívu, čo sa týka poskytovania príspevku na asistenciu, s nálezom ústavného súdu, tak do konca roka pripravíme návrh na reformu poskytovania tejto pomoci," vysvetlil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) po rokovaní vlády. Po tejto reforme podľa ministerstva práce vznikne jednotná dávka v odkázanosti, ktorá bude rozšírením existujúceho opatrovateľského príspevku. "Ideme všetko inkorporovať do opatrovateľského príspevku a budeme to nazývať jednotnou dávkou v odkázanosti," priblížil Krajniak. Túto dávku dostane priamo odkázaný človek a následne sám rozhodne, akú sociálnu službu alebo od koho si objedná.

Nariadením vlády sa stanovuje aj výška peňažného príspevku na opatrovanie, ktorý sa poskytuje opatrovateľovi ŤZP. Zákonom o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia sa od 1. júla tohto roka menia niektoré podmienky poskytovania tohto príspevku. Novelou zákona bolo vypustené znižovanie peňažného príspevku na opatrovanie z dôvodu poskytovania ambulantnej formy sociálnej služby fyzickej osobe ŤZP, ktorú opatruje človek v produktívnom veku. Peňažný príspevok na opatrovanie tak s účinnosťou od 1. júla 2020 ustanovuje zákon už len v siedmich výškach v závislosti od ostatných zákonom ustanovených podmienok. Základná výška tohto príspevku podľa nariadenia vlády má byť 476,74 eura. Pri opatrovaní dvoch alebo viacerých ŤZP má predstavovať 634,06 eura.