Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Vládne dlhy dosahujú rekordy, ale ich obsluha je lacná

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Firma Janus Henderson Investors odhaduje, že globálne náklady na splácanie úrokov tento rok len mierne vzrastú a v roku 2022 opäť klesnú.

Londýn 19. apríla (TASR) - Vládne dlhy po celom svete sa nachádzajú na rekordných maximách. Ich financovanie je však lacnejšie aj z dôvodu nákupov dlhopisov centrálnymi bankami, uviedol britský správca aktív Janus Henderson Investors vo svojej správe zverejnenej v pondelok.

V tomto roku sa počíta s ďalším výrazným nárastom vládnych dlhov o približne 4 bilióny USD (3,32 bilióna eur) alebo 768 USD na každého z 4,9 miliardy obyvateľov krajín, ktoré pokrýva index vládnych dlhov spoločnosti Janus Henderson. Dôvodom sú následky pandémie ochorenia COVID-19.

Náklady na obsluhu dlhov však zostanú nízke vďaka relatívne nízkym úrokových sadzbám. Firma Janus Henderson Investors odhaduje, že globálne náklady na splácanie úrokov tento rok len mierne vzrastú a v roku 2022 opäť klesnú.

Vlády po celom svete museli v roku 2020 splatiť len 2 % zo svojich úverov. Na porovnanie v roku 1995 to bolo 7,6 %.

Náklady na obsluhu dlhov držia nízko programy nákupov dlhopisov centrálnych bánk. Podľa správy spoločnosti Janus Henderson Investors centrálne banky na konci roka 2020 vlastnili 24 % z globálneho vládneho dlhu.

(1 EUR = 1,2035 USD)