Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Slovenské vlaky využíva čoraz menej ľudí

Vlak Foto: TASR/František Iván

Štátne vlaky odviezli v prvom polroku o takmer milión ľudí menej ako vlani.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Cestovanie slovenskými vlakmi využíva aj v tomto roku menej ľudí ako vlani. Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) prepravila v prvom polroku tohto roka o 956.000 pasažierov menej, než za rovnaké obdobie minulého roka.

Celkovo využilo služby spoločnosti 20,9 milióna ľudí, čo znamená pokles o 4,37 % oproti vlaňajšku. Dôvody vidia železničiari najmä v znížení rozsahu výkonov, ktoré prevádzkujú aj v pokračujúcej kríze. Zvyšovanie nezamestnanosti prináša podľa nich aj menší záujem ľudí o cestovanie vlakmi.

"Najciteľnejší pokles je u mladých cestujúcich," priblížila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. To je zapríčinené podľa jej slov aj populáciou a celkovým poklesom počtu mladých ľudí. "Prepad rôznych zľavnených skupín študentov je na úrovni od 5 do 10 %," vyčíslila.

Naopak, nárast počtu cestujúcich je vidieť napríklad v medzinárodnej doprave alebo v InterCity (IC) vlakoch, kde stúpol počet ľudí oproti vlaňajšku o 4 %. Dopravca si na celý tento rok naplánoval, že prepraví 43,5 milióna cestujúcich. Už teraz však odhaduje, že plán nesplní. "Predpokladáme, že k dosiahnutiu plnenia v počte prepravených osôb nám budú chýbať približne 3 %," opísala Morháčová.

V minulom roku pritom spoločnosť odviezla 43,4 milióna cestujúcich, v roku 2011 to bolo ešte takmer 46 miliónov pasažierov. Predkrízový rok 2008 znamenal napríklad prepravu vyše 47 miliónov ľudí.

Aj keď pasažierov vo vlakoch postupne ubúda, na jeden lístok precestujú dlhšie vzdialenosti. Tým železničiarom čiastočne kompenzujú úbytok cestujúcich a teda aj tržieb z predaja cestovného. Spoločnosť tak zaznamenala v prvom polroku 2013 prepad tržieb oproti vlaňajšku o 463.000 eur. Celkovo z prepravy cestujúcich získala za prvých šesť mesiacov takmer 44 miliónov eur.

Na celý rok 2013 pritom dopravca odhaduje tržby na úrovni 88,7 milióna eur. "Na základe vývoja za prvý polrok predpokladáme, že v roku 2013 splníme plán tržieb z prepravy na 100 %," avizovala Morháčová.