Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Vlani pribudlo v Prešovskom kraji takmer 9000 nezamestnaných

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V marci minulého roka pandémia nového koronavírusu spôsobila podľa jej slov prudký rast nezamestnanosti naprieč celou krajinou.

Prešov 3. februára (TASR) – V minulom roku pribudlo v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) takmer 9000 uchádzačov o zamestnanie. Na začiatku roka mal mieru nezamestnanosti vyššiu ako 13 percent iba okres Kežmarok. V decembri sa k nemu pridali aj okresy Sabinov, Vranov nad Topľou, Svidník, Medzilaborce a Bardejov. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Aj vďaka intervencii PSK sú od februára 2020 publikované Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ÚPSVaR) štatistiky nezamestnanosti vo forme otvorených údajov (Open Data) až na úroveň obcí. Údaje sú integrované na Geoportál Prešovského kraja – geopresovregion.sk. Prostredníctvom týchto údajov a nástrojov pripravil GIS tím na Inštitúte rozvoja PSK analýzu vývoja trhu práce v koronakrízou poznačenom roku 2020," uviedla Jeleňová.

V marci minulého roka pandémia nového koronavírusu spôsobila podľa jej slov prudký rast nezamestnanosti naprieč celou krajinou. "Medzi prvým a posledným mesiacom minulého roka došlo na Slovensku k nárastu miery evidovanej nezamestnanosti o takmer 40 percent. Od júla do októbra nezamestnanosť v Prešovskom kraji mierne klesala, v novembri a v decembri však mala opäť stúpajúci trend. Najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti je, rovnako ako pred pandémiou, v Prešovskom kraji a to 11,4 percenta. Z pohľadu tohto ukazovateľa je na tom najhoršie okres Kežmarok so 17,9 percentami, naopak najlepšie okres Poprad so 7,1 percentami," priblížila Jeleňová.

V decembri 2020 dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti hodnotu vyššiu ako 13 percent v šiestich okresoch - Kežmarok, Sabinov, Vranov nad Topľou, Svidník, Medzilaborce a Bardejov. Tempo rastu miery evidovanej nezamestnanosti medzi januárom a decembrom bolo najväčšie v okrese Sabinov. Miera evidovanej nezamestnanosti tam stúpla z 9,83 percenta na 16,01 percenta, čo je nárast o 63 percent. V decembri bolo v Prešovskom kraji evidovaných 49.912 uchádzačov o zamestnanie (UoZ), čo je o 8890 UoZ viac ako na začiatku roka.

"Alarmujúcou skutočnosťou je, že v roku 2020 kontinuálne stúpal počet UoZ so zdravotným postihnutím. Kým v januári ich ÚPSVaR evidoval 1469, v decembri ich bolo 1920, čo značí, že táto znevýhodnená skupina obyvateľstva je v dobe pandémie na trhu práce obzvlášť ohrozená,“ dodala Jeleňová.