Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Ekonomika

Vlastník British Airways zaznamenal vlani šesťnásobné zvýšenie zisku

Na archívnej snímke z 10. januára 2017 lietadlá spoločnosti British Airways sú odparkované na letisku Heathrow v Londýne. Foto: TASR/AP

Rekordné výsledky vykázala spoločnosť v oblasti prevádzkového zisku bez započítania mimoriadnych položiek.

Londýn 29. februára (TASR) - Spoločnosť International Airlines Group (IAG), vlastník aerolínií British Airways, oznámila za minulý rok rast zisku zhruba na šesťnásobok v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Navyše, v prípade prevádzkového zisku zaznamenala rekord. Výsledky výrazne podporil vysoký dopyt po leteckej preprave po skončení pandémie, najmä zo strany dovolenkárov. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

IAG oznámila, že za minulý rok zaznamenala zisk po zdanení 2,7 miliardy eur, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku vykázala tento zisk na úrovni 431 miliónov eur. Spoločnosť, ktorá okrem British Airways vlastní aj španielske aerolínie Iberia a Vueling, ako aj írske Aer Lingus, dodala, že tržby sa zvýšili takmer o tretinu na 29,5 miliardy eur.

Rekordné výsledky vykázala spoločnosť v oblasti prevádzkového zisku bez započítania mimoriadnych položiek. Ten dosiahol 3,5 miliardy eur, čo oproti roku 2022 predstavuje rast na takmer trojnásobok. V roku 2022 vykázala spoločnosť IAG tento zisk na úrovni 1,3 miliardy eur. Navyše, upravený prevádzkový zisk prekonal v minulom roku aj hodnotu z obdobia spred pandémie.