Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vlastník značky Fabergé zvýšil za minulý rok rekordne tržby

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Tržby Gemfields zo značky klenotov Fabergé dosiahli 18 miliónov USD. Oproti predchádzajúcemu roku sa tak zvýšili o 28 %.

Londýn 26. marca (TASR) - Britská ťažobná spoločnosť Gemfields, ktoré je zároveň vlastníkom svetoznámej klenotníckej značky Fabergé, oznámila za minulý rok rekordné tržby. Podpísali sa pod to vyššie ceny neopracovaných drahokamov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Firma Gemfields koncom týždňa oznámila, že za minulý rok dosiahla tržby na úrovni 341 miliónov USD (317,36 milióna eur). Oproti roku 2021 to predstavuje rast o 32 % a nový rekord.

Výrazný rast tržieb umožnilo zvýšenie cien nebrúsených drahokamov, ako smaragdy a rubíny. Firma okrem značky Fabergé vlastní aj baňu Montepuez na ťažbu rubínov v Mozambiku a smaragdovú baňu Kagem v Zambii. V každej kontroluje 75-percentný podiel, pričom zvyšok vlastnia tamojšie vlády.

Tržby z bane v Mozambiku vzrástli v roku 2022 o 13 % na 167 miliónov USD a ešte výraznejší rast tržieb zabezpečila firme Gemfields zambijská smaragdová baňa Kagem. Tržby z nej dosiahli 147 miliónov USD, čo oproti roku 2021 predstavuje rast o 62 %.

Tržby Gemfields zo značky klenotov Fabergé dosiahli 18 miliónov USD. Oproti predchádzajúcemu roku sa tak zvýšili o 28 %.

(1 EUR = 1,0745 USD)