Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Vlčan: Agrorezort vyplatí na podporách asi jednu miliardu eur

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Tzv. prvý pilier podpôr tvorí podľa neho približne polovicu uvedenej sumy.

Bratislava 12. mája (TASR) - Agrorezort v roku 2022 vyplatí na podporách približne jednu miliardu eur. Uviedol to vo štvrtok na stretnutí s novinármi minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

"Tento rok plánujeme prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) poskytnúť podpory či vo forme priamych platieb alebo z tzv. druhého piliera (projektové podpory), alebo zo štátnej pomoci až vo výške jednej miliardy eur. Samozrejme, jedna časť bude len zakontrahovaná, ale veríme, že sa reálnymi prostriedkami do ekonomiky budeme podieľať na rozvoji agropotravinárskeho sektora až jednou miliardou eur," spresnil.

Tzv. prvý pilier podpôr tvorí podľa neho približne polovicu uvedenej sumy. "Zostatok je druhý pilier (projektové podpory). Tzv. tretí pilier sú mimoriadne a aj plánované štátne pomoci. Ide tak o historicky jednu z najvyšších podpôr v rámci jedného roka pre agropotravinársky sektor," dodal šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.