Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vlčan: EK už nebude krátiť platby slovenským poľnohospodárom

Na snímke dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto: TASR - Martin Baumann

Projekty v hodnote vyššej ako 700 miliónov eur tak budú plne financované z európskych zdrojov bez nutnosti zaťažovania štátneho rozpočtu.

Bratislava 14. marca (TASR) - Po viac ako roku od opätovného udelenia akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) Európska komisia potvrdila, že 25-percentné krátenie dotácií za chyby a podvody s agrodotáciami sa už nevzťahuje na platby vyplatené farmárom od posledného kvartálu 2022. Projekty v hodnote vyššej ako 700 miliónov eur tak budú plne financované z európskych zdrojov bez nutnosti zaťažovania štátneho rozpočtu. Informoval o tom dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan za účasti dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.

"Ďakujem celému tímu PPA aj spolupracovníkom z ministerstva, ktorí robili všetko pre to, aby očistili agentúru, presvedčili a ubezpečili aj Európsku komisiu, že v nej neexistuje žiadny priestor pre podvody a korupciu," uviedol Vlčan. Akreditácia bola pre PPA pozastavená v roku 2020 a späť ju agentúra získala v októbri 2021.

Informácia je zásadná najmä v súvislosti s vyplácaním dotácií pre modernizačné projekty pre poľnohospodárov a potravinárov v hodnote vyššej ako 700 miliónov eur, ktoré sú kľúčové na zvládanie energetickej krízy, zvyšovania konkurencieschopnosti agrorezortu a taktiež znižovanie jeho investičného dlhu. Vlčan uviedol, že je dôležité, že po novom pôjde každé euro z PPA priamo farmárom, bez nutnosti doplácania zo štátneho rozpočtu.

"Jedno z kľúčových rozhodnutí vlády bolo zvýšenie druhého zásluhového piliera, teda zvýšenie spolufinancovania projektov na rozvoj z 25 % z EÚ až na 37 %. Ide až o 160 miliónov eur, ktoré dostanú naši poľnohospodári," uviedol minister. Dodal, že keby podporu nerealizovali, potravinová inflácia by bola ešte vyššia.