Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovensko by malo čerpať maximálne množstvo eurofondov, tvrdí V. Maňka

Vladimír Maňka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Podľa Sergeja Kozlíka sa dá odhadnúť, že poľnohospodárstvo spolu s vidiekom by mohli vytvoriť okolo 100-tisíc pracovných miest.

Banská Bystrica 4. mája (TASR) – Slovensko by malo dokázať čerpať maximálne množstvo európskych fondov, to je jeho hlavnou úlohou v tejto oblasti. Uviedol to poslanec Európskeho parlamentu (EP) a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka na dnešnej diskusii s poslancami EP v Banskej Bystrici.

"Lebo nám to pomôže aj priamo vytvárať pracovné miesta, priamo nám to pomôže, aby naša ekonomika rástla, aby sme boli silnejší, aby sme sa dokázali veľmi rýchlo pozviechať a dobehnúť aj tie najvyspelejšie európske krajiny," dodal Maňka. Okrem neho s novinármi diskutoval aj Sergej Kozlík.

Čerpanie eurofondov brzdí viacero aspektov. "Napríklad bývalá vláda niektoré projekty pozdržala, stopla," dodal Maňka a podotkol, že pre nové vlády nastáva otázka, aby nedošlo k tomu, že sa zastaví čerpanie európskych fondov. Ďalším aspektom je aj byrokracia, ktorú podľa Maňku Európska únia (EÚ) už minimalizovala, treba ju však odstrániť aj na úrovni členských štátov.

"EÚ bude na to poriadne dohliadať a každý rok bude tieto veci vyhodnocovať. A keď zistí, že niekde kvôli takýmto brzdám sa brzdia európske fondy, tak bude robiť opatrenia." Ako príklad Maňka uviedol, že ak starostovia či primátori, ktorí pracovali na projekte a vynaložili naň peniaze zo svojich vlastných rozpočtov, zistili, že naň nezískajú peniaze, znechutilo ich to. Miera spolufinancovania projektov zo strany EÚ vo výške 85 percent sa zachová aj naďalej.

Samotný BBSK momentálne realizuje 35 projektov z európskych fondov v hodnote 44 miliónov eur, pričom očakáva aj ďalšie výzvy. Projekty sa týkajú oblasti infraštruktúry, lebo cesty sú na jeho území podľa Maňku v katastrofálnom stave. BBSK tiež zatepľuje školy, domovy sociálnych služieb, aby znížil náklady. Medzi projektmi sú aj neinvestičné (10 projektov), medzi ktoré patrí aj informatizácia verejnej správy OPIS.

Kozlík pokračoval, že ak hovoríme o dlhodobom rozpočtovom výhľade EÚ na roky 2014 – 2020, tak je pre Slovensko potešujúce, že najväčší prírastok aj najviac zdrojov stále putuje do regionálnej a kohéznej politiky. "To znamená politiky na vyrovnávanie regionálnych rozdielov," pokračoval Kozlík.

Druhý veľký balík je určený pre poľnohospodárstvo. Kozlík pripomenul, že v oblasti agrosektoru je Slovensko jednou z najvidieckejších krajín Európy a v jeho poľnohospodárstve sú zamestnané len tri percentá ľudí. Pre porovnanie Nemecko má ako najpriemyselnejšia krajina v poľnohospodárstve zamestnaných osem percent ľudí.

"Klesla nám produkcia, potenciál v poľnohospodárstve od roku 1998 o jednu tretinu." Dovážame viac ako 50 percent poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov, čo je podľa Kozlíka katastrofálne. "Tu je potrebný absolútny obrat v pohľade vlády na poľnohospodárstvo, pretože to je významný zamestnávateľ." Podľa Kozlíka sa dá odhadnúť, že poľnohospodárstvo spolu s vidiekom by mohli vytvoriť okolo 100.000 pracovných miest.