Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Vo Zvolene otvorili prvé zelené obchodné centrum na Slovensku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Centrum s asi dvomi desiatkami prevádzok stojí na ploche piatich hektárov. Zamestnanie tam postupne nájde približne 200 ľudí.

Zvolen 21. novembra (TASR) – Po roku výstavby otvorili v týchto dňoch v meste nové obchodné centrum s názvom Klokan. Investorská spoločnosť KLM real estate, ho vybudovala v náklade asi 23 miliónov eur, pričom ďalších viac ako 1,5 milióna eur tvorili investície do ojedinelých zelených opatrení.

"Zelené úpravy sme realizovali už od začiatku stavby, keď sme zrecyklovali približne 100.000 ton materiálu zo starej kopy stavebného odpadu do terénnych úprav a základov stavby," uviedol pre TASR člen predstavenstva investorskej spoločnosti Rastislav Čačko.

"Podľa mojich vedomostí má centrum aj najväčšiu zelenú strechu na Slovensku. Jej význam je jednak v zadržiavaní dažďovej vody v území, ale aj v schopnosti znížiť teplotu vo vnútri budovy niekedy až o tri stupne Celzia a na samotnej streche až o 40 stupňov. Okrem toho, pomáha znižovať prašnosť a CO2 z dopravy a je súčasťou prevencie pred prívalovým dažďom," dodal.

Ako ďalšie z opatrení investori zvolili vybudovanie retenčných nádrží, veľkej dažďovej záhrady s jazierkom a ďalšími rastlinami. "Najvýznamnejšou črtou nového centra bude tzv. kvercentrum, dubová alej s vyše 120 dubmi," informoval Čačko ďalej. "Chceme zároveň, aby alej slúžila aj ako výučbové stredisko pre Technickú univerzitu vo Zvolene," pripomenul.

Centrum s asi dvomi desiatkami prevádzok stojí na ploche piatich hektárov. Zamestnanie tam postupne nájde približne 200 ľudí.