Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zisk Vodafonu vlani vzrástol viac, ako odhadovali analytici

Foto: TASR/AP

Prevádzkový zisk najväčšieho mobilného operátora na svete z hľadiska tržieb sa za 12 mesiacov do konca marca zvýšil o 9,3 % na 12 miliárd libier (14,19 miliardy eur).

Londýn 21. mája (TASR) - Britský mobilný operátor Vodafone zaznamenal v uplynulom obchodnom roku, ktorý sa skončil 31. marca 2013, vyšší ako očakávaný zisk.

Vďačí za to redukcii nákladov a dobrým výsledkom v USA, kde Vodafone vytvoril s americkou firmou Verizon Communications spoločný podnik Verizon Wireless. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Prevádzkový zisk najväčšieho mobilného operátora na svete z hľadiska tržieb sa za 12 mesiacov do konca marca zvýšil o 9,3 % na 12 miliárd libier (14,19 miliardy eur) a prekonal tak odhady analytikov, ktorí Vodafonu predpovedali zisk v priemere 11,7 miliardy GBP.

Globálne tržby Vodafone v obchodnom roku 2012/2013 pritom klesli medziročne o 4,4 % na 44,4 miliardy GBP zo 46,42 miliardy GBP v predchádzajúcom roku. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov. Vodafone sa snaží udržať rast zisku, preto znižuje náklady, a to predovšetkým v Európe, ktorá zápasí s recesiou. Mobilný operátor dnes zároveň oznámil, že možno zruší ďalších 2000 pracovných miest v Taliansku, Španielsku a tiež v Nemecku, aby zmiernil vplyv slabších tržieb v týchto krajinách na svoje hospodárske výsledky.

Americká divízia Verizon Wireless prispela k celkovému zisku Vodafonu za uplynulý obchodný rok sumou 6,4 miliardy GBP, čo predstavuje medziročný nárast o 30,5 %. To ešte podčiarklo význam spoločného podniku s Verizon Communications a jeho podiel na celkovom príjme britskej spoločnosti.