Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Vodárne: Pred otvorením prevádzok treba venovať pozornosť aj vodovodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vodárenská spoločnosť nesie zodpovednosť za kvalitu pitnej vody vo verejnej vodovodnej sieti v mieste napojenia vodovodnej prípojky.

Liptovský Mikuláš 11. mája (TASR) – Majitelia nehnuteľností by v čase opätovného otvárania prevádzok mali venovať pozornosť aj vodovodu. Pokiaľ voda stála dlhší čas vo vnútorných rozvodoch, jej kvalita sa mohla znížiť. TASR o tom informovala Eva Petranová z Liptovskej vodárenskej spoločnosti (LVS) Liptovský Mikuláš.

"Zjednodušene môžeme povedať, že v takom prípade voda nie je čerstvá. Prípadne sa v nej počas státia mohli udiať zmeny, ktoré nemusia ohrozovať zdravie, ale zhoršujú jej kvalitu, pretože voda nie je chemicky čistá tekutina," vysvetlil výrobný riaditeľ LVS Tomáš Benikovský. Pred opätovným spustením prevádzok by preto majitelia budov mali na niekoľko minút prepláchnuť vnútorné rozvody vodovodu prúdom vody. Dosiahnu tak, že sa všetka odstáta voda vymení.

Vodárenská spoločnosť podľa Benikovského nesie zodpovednosť za kvalitu pitnej vody vo verejnej vodovodnej sieti v mieste napojenia vodovodnej prípojky. "Za stav vnútorných rozvodov a možnej zníženej kvality vody v dôsledku nesprávnej starostlivosti o prípojku je zodpovedný majiteľ nehnuteľnosti," upozornil výrobný riaditeľ.