Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vodohospodári pre opravy poškodenej hrádze znížia hladinu Dunaja

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Manipulácia s hladinou bude koordinovaná aj za účasti zástupcov Štátnej ochrany prírody SR a Slovenského rybárskeho zväzu.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Vodohospodári budú na budúci týždeň vykonávať opravy poškodenej hrádze na Dunaji, ktoré si vyžiadajú dočasné zníženie hladiny rieky. S mimoriadnou manipuláciou plánujú začať v noci z nedele na pondelok (26. - 27. 9.) od 00.00 h. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák, ktorý v tejto súvislosti upozornil aj na dopravné obmedzenia na vodnej hladine.

„Plavba na vodnej ceste Dunaj bude v tejto súvislosti od utorka (28. 9.) od 12.00 h zastavená v úseku od r.km 1865,400 po km 8,300 prívodného kanála Vodného diela Gabčíkovo. O prevádzke kompy Vojka – Kyselica bude rozhodovať prevádzkovateľ s prihliadnutím na bezpečnosť plavby,“ priblížil.

V prípade hladkého priebehu by mali opravy potrvať dva dni. Zvyšovanie hladiny je naplánované na piatok 1. októbra od 18.00 h. Bežná prevádzková hladina sa má dosiahnuť v závislosti od hydrologickej situácie na Dunaji v priebehu ďalších troch až siedmich dní.

Zníženie hladiny Dunaja je nevyhnutné pre poškodenia asfaltobetónového tesnenia svahu prívodného kanála na dvoch lokalitách, ktoré odhalili zamestnanci SVP a Vodohospodárskej výstavby (VV) počas nedávneho zníženia hladiny. Odvtedy stav monitorovali. K poškodeniam došlo nárazom nezistených plavidiel.

Opravu je potrebné vykonať v čo najkratšom čase, keďže rekonštrukcia v neskoršom termíne by mohla ohroziť bezpečnosť hrádzí a ovplyvniť kvalitu opravy, prípadne opravu znemožniť. „Okamžitú opravu je nevyhnutné vykonať, aby nenastala deštrukcia svahu prívodného kanála v miestach jeho porušenia s možnými následkami na funkčnosť vodného diela, plavebnú prevádzku, ohrozenie obyvateľstva či majetku“ zdôraznil Jozef Krška, poverený výkonom funkcie generálneho riaditeľa SVP.

Manipulácia s hladinou bude koordinovaná aj za účasti zástupcov Štátnej ochrany prírody SR a Slovenského rybárskeho zväzu. Generálny riaditeľ VV Vladimír Kollár zároveň dodal, že pred začiatkom znižovania hladiny bola realizovaná aj manipulácia v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja, aby sa zabezpečilo zadržanie čo najväčšieho objemu vody v lokalite.

Zníženú hladinu využijú pracovníci prevádzky a technicko-bezpečnostného dohľadu aj na kontrolu a údržbu objektov Vodného diela Gabčíkovo, ktorú je potrebné realizovať. „Skutočnosť, že z týchto prevádzkových dôvodov nebude nutné ďalšie znižovanie hladiny, vítajú aj zástupcovia ochranárov, rybárov a užívatelia vodnej cesty,“ dodal Bocák.