Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vodohospodári začali po roku napúšťať vodnú nádrž Golianovo

Na snímke rybník v obci Golianovo, ktorý bol vybudovaný v šesťdesiatych rokoch na toku Kadaň. Vlievajú sa tu doň Tichý, Betlehemský a Veskejský kanál. V súčasnosti slúži na závlahu okolitých polí a chov rýb. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vodná nádrž Golianovo bola vybudovaná v roku 1967 na strednom toku potoka Kadaň, do ktorého sa vlievajú Tichý, Betlehemský a Veskejský prameň.

Golianovo 1. decembra (TASR) – Slovenský vodohospodársky podnik, š. p. začal po generálnej oprave s opätovným napúšťaním vodnej nádrže Golianovo v okrese Nitra. Nádrž si vyžiadala generálnu obnovu po dlhých rokoch nepretržitej prevádzky, pracovníci Správy povodia dolnej Nitry s ňou začali približne pred rokom, informoval Slovenský vodohospodársky podnik.

Po úplnom vypustení nádrže začali vodohospodári s realizáciou odvodňovacích drénov, pomocou ktorých sediment odvodnili. Vďaka tomuto kroku sa sediment presušil, zmenšil svoj objem a mohli sa začať práce na jeho odstraňovaní. Zároveň pokračovali opravy hrádze, hrablíc, rekonštrukciou prešiel aj samotný mechanizmus dnového uzáveru.

Vodná nádrž Golianovo bola vybudovaná v roku 1967 na strednom toku potoka Kadaň, do ktorého sa vlievajú Tichý, Betlehemský a Veskejský prameň. Rozloha nádrže je 26 hektárov a maximálna hĺbka dosahuje tri metre. V súčasnosti nádrž slúži na závlahu okolitých polí a chov rýb. Po desiatkach rokov sa v okolí vodnej nádrže vytvoril pás lužného lesa a samotná nádrž je významným biocentrom s výskytom vzácnych druhov rastlín a živočíchov.