Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vojna na Ukrajine mení trhy,česká Tatra potrebuje ďalších zamestnancov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rast Tatry podporuje aj fakt, že v reakcii na boje na Ukrajine sa rozhýbal trh s armádnymi vozidlami.

Praha 25. mája (TASR) - Výrazné zvýšenie zbrojných rozpočtov naprieč Európou očakávané v súvislosti s vojnou na Ukrajine sa prejavuje aj v českých podnikoch. Napríklad automobilka Tatra plánuje s rastom objednávok prijať čo najrýchlejšie približne 500 zamestnancov. Informoval o tom server iDNES.cz.

"Tatra naráža na problém s nedostatkom pracovnej sily. Výrazne rastie objem objednávok, pričom viacero kľúčových zamestnancov dosahuje dôchodkový vek," uviedol hovorca firmy Andrej Čírtek. Firma sa preto podľa neho rozhodla spustiť náborovú kampaň pod názvom "Tatra hľadá 500 zamestnancov".

"Zhruba polovicu by mali tvoriť kvalifikovaní obrábači kovov, automechanici, lakovači, elektromechanici, konštruktéri a programátori. Druhú potom nekvalifikovaní zamestnanci na pozície vo výrobe a logistike, ktorých si Tatra vychová," vysvetlil hovorca.

Rast Tatry podporuje aj fakt, že v reakcii na boje na Ukrajine sa rozhýbal trh s armádnymi vozidlami. O plánovanom nákupe nákladných vozidiel pre českú armádu sa zástupcovia Tatry už niekoľkokrát zmienili, dodávky na Ukrajinu sú však stále zahalené tajomstvom.

Skúsenosti s dodávkami pre ukrajinskú armádu pritom už Tatra má. Práve na podvozkoch z Kopřivnice je inštalovaný napríklad protilodný systém Neptun, ktorý je spájaný s potopením krížnika Moskva. O podobné podvozky môže byť teraz omnoho väčší záujem, a nielen na Ukrajine.