Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Príjmy Austrálie z exportu surovín sú pre vojnu na Ukrajine rekordné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predbežne austrálska vláda odhaduje, že hodnota vývozu LNG vzrastie v súčasnom obchodnom roku do konca júna 2023 o 19 % na 84 miliárd AUD, napriek tomu, že objem exportu by mal klesnúť o 3 %.

Canberra 4. júla (TASR) - Austrália očakáva, že príjmy z jej exportu surovín a energií vzrastú v súčasnom obchodnom roku na rekordných vyše 400 miliárd austrálskych dolárov. Prognózu vlády podporujú rastúce ceny uhlia a plynu, ktoré nahor tlačí vojna na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa najnovších odhadov austrálskej vlády by Austrália mala zvýšiť svoje príjmy z vývozu surovín a energií v obchodnom roku 2022/2023, ktorý sa začal v júli, o 3 % na 419 miliárd AUD (272,40 miliardy eur). V prípade, že sa odhad potvrdí, bude to znamenať historické maximum.

Sankcie západných štátov voči Rusku za útok na Ukrajinu, čo Moskva označuje za špeciálnu vojenskú operáciu, vyhnali ceny skvapalneného plynu (LNG) a uhlia na rekordné úrovne. Pre Austráliu sú tieto suroviny dvojkou a trojkou z pohľadu surovinového exportu krajiny.

"Očakávame, že ceny energetických komodít zostanú na vysokej úrovni dlhšie, než sme pôvodne predpokladali, keďže západné štáty hľadajú alternatívy voči ruským energetickým dodávkam," uviedlo austrálske ministerstvo priemyslu v najnovšej štvrťročnej správe o vývoji ťažobného a energetického sektora.

Riziko pre túto prognózu predstavuje zvyšovanie úrokových sadzieb vo svete s cieľom zmierniť vysokú infláciu. To môže ohroziť globálnu ekonomickú aktivitu, čo by sa odrazilo na slabších príjmoch z vývozu komodít.

Predbežne však austrálska vláda odhaduje, že hodnota vývozu LNG vzrastie v súčasnom obchodnom roku do konca júna 2023 o 19 % na 84 miliárd AUD, napriek tomu, že objem exportu by mal klesnúť o 3 %. Hodnota exportu energetického uhlia využívaného pri výrobe elektrickej energie by sa mala zvýšiť o 15 % na 44 miliárd AUD. Aj objem vývozu by mal vzrásť, tempo rastu však bude iba mierne, dodalo ministerstvo.

Rast by mala zaznamenať aj hodnota exportu metalurgického uhlia používaného pri výrobe ocele, a to zhruba o 3 %. Na druhej strane, hodnota vývozu jednotky medzi exportovanými komoditami, ktorou je pre Austráliu železná ruda, by mala podľa najnovších odhadov klesnúť o 12 %.

(1 EUR = 1,5382 AUD)