Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vojna prvýkrát narušila dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezervácie na prepravu ruského plynu do Európy cez stanicu Sudža dosiahli v stredu 72 miliónov kubických metrov (m3).

Kyjev/Bratislava 11. mája (TASR) - Tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, sa v stredu zastavil. To je prvýkrát, čo ruská invázia spôsobila narušenie dodávok cez Ukrajinu. Ceny plynu v Európe kolíšu, keď obmedzenie dodávok ruského plynu vykompenzovali iné faktory, ako sú teplé počasie či dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Doteraz ruský plyn aj napriek vojne normálne prúdil do Európy cez ukrajinské územie cez oba vstupné body Sochranovka aj Sudža, aj keď objemy boli väčšinu času nižšie, než predpokladajú tranzitné kontrakty.

Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov GTSOU už v utorok (10. 5.) deklaroval "vyššiu silu" (force majeure) a uviedol, že od stredy sa zastavia dodávky plynu cez Sochranovku. Okupanti totiž podľa GTSOU narušili technický proces prepravy a neoprávnene odoberali plyn. Preto GTSOU nedokáže na tomto vstupnom bode plniť svoje záväzky.

Hovorca Gazpromu potvrdil, že koncern dostal upozornenie z ukrajinskej strany. Dodal však, že nemá dôkazy o vyššej sile.

Rezervácie na prepravu ruského plynu do Európy cez stanicu Sudža dosiahli v stredu 72 miliónov kubických metrov (m3). To je výrazne menej v porovnaní s objemami, ktoré cez túto stanicu prúdili v uplynulých rokoch. V utorok predstavoval celkový objem ruského plynu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy 95,8 milióna m3.

Dodávky cez Ukrajinu na Slovensko cez hraničný bod Veľké Kapušany, čo je hlavná tranzitná trasa do Európy, by podľa aktuálnych údajov mali klesnúť o 18 % na najnižšiu úroveň od 30. apríla.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci zmazal predchádzajúce zisky a o 9.29 h SELČ sa na burze v Amsterdame predával so stratou 1,4 % po 97,40 eura za megawatthodinu.