Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Vojna zníži HDP Ukrajiny o viac ako 45 %, predpovedá Svetová banka

Foto: TASR/AP

Banka predpovedá aj Rusku pokles hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2022 o 11,2 % v dôsledku sankcií.

Washington 11. apríla (TASR) - Výkon ukrajinskej ekonomiky sa tento rok pravdepodobne zníži až o 45,1 %, keďže ruská invázia zatvorila podniky, znížila export a znemožnila ekonomickú aktivitu vo veľkej časti krajiny. Uviedla to vo svojej najnovšej správe Svetová banka (SB).

Banka predpovedá aj Rusku pokles hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2022 o 11,2 % v dôsledku sankcií, ktoré uvalili USA, Európska únia a ich západní spojenci na ruské banky, štátne podniky a ďalšie inštitúcie.

SB v aktualizácii ekonomickej správy pod názvom "Vojna v regióne" ďalej predpovedá, že región východnej Európy, ktorý zahŕňa Ukrajinu, Bielorusko a Moldavsko, tento rok vykáže pokles HDP o 30,7 % v dôsledku šokov z vojny a narušenia obchodu.

Hospodársky rast v roku 2022 v regióne strednej Európy sa podľa banky zníži na 3,5 % zo 4,7 % v predchádzajúcej prognóze v dôsledku prílevu utečencov, vyšších cien komodít a zhoršujúcej sa dôvery, ktorá poškodzuje dopyt.

Pokiaľ ide o Ukrajinu, Svetová banka odhaduje, že viac ako polovica podnikov v krajine je zatvorená, zatiaľ čo ostatné fungujú výrazne pod normálnou kapacitou.

Zatvorenie čiernomorskej lodnej dopravy z Ukrajiny zasiahlo približne 90 % vývozu obilia a polovicu jej celkového exportu.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Vojna v mnohých oblastiach znemožnila ekonomickú aktivitu a narušila poľnohospodársku výsadbu a budúci zber úrody, pripomína banka.

Odhady škôd na infraštruktúre začiatkom marca presiahli 100 miliárd USD (92,07 miliardy eur), čo sú približne dve tretiny ukrajinského HDP v roku 2019, a aj tie sú už značne zastarané, keďže vojna pokračuje a spôsobuje ďalšie škody.

Banka upozornila, že odhadovaný pokles HDP o 45,1 % nezahŕňa vplyv fyzického zničenia infraštruktúry, čo poškodí budúcu ekonomickú produkciu spolu s odlevom ukrajinských utečencov do iných krajín.

Rozsah kontrakcie ukrajinskej ekonomiky tak "podlieha vysokému stupňu neistoty" v súvislosti s trvaním a intenzitou vojny, poznamenala SB.

Podľa scenára, ktorý by odzrkadľoval ďalšie šoky v cenách komodít a stratu dôvery na finančných trhoch vyvolanú eskaláciou vojny, by sa HDP Ukrajiny mohol znížiť až o 75 % a Ruska o 20 %.

A tento scenár by viedol k 9-percentnému poklesu rozvíjajúcich sa ekonomík v Európe a Strednej Ázii, čo je viac ako dvojnásobok poklesu v základnej prognóze.

"Ruská invázia zasadila ukrajinskej ekonomike obrovskú ranu a spôsobila obrovské škody na infraštruktúre," uviedla vo vyhlásení Anna Bjerdeová, viceprezidentka Svetovej banky pre Európu a Strednú Áziu.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

"Ukrajina okamžite potrebuje masívnu finančnú podporu, pretože sa snaží udržať svoju ekonomiku v chode a fungovanie vlády, aby podporila ukrajinských občanov, ktorí trpia a vyrovnávajú sa s extrémnou situáciou," dodala.

Svetová banka už poskytla Ukrajine pôžičky a granty vo výške približne 923 miliónov USD a pripravuje ďalší balík podpory vo výške viac ako 2 miliardy USD.

"Rýchla pomoc Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky poskytla Ukrajine fiškálny priestor na vyplácanie miezd civilistom, vojakom, lekárom a zdravotným sestrám a zároveň plnenie jej záväzkov voči zahraničnému dlhu," povedala americká ministerka financií Janet Yellenová počas vypočutia v Kongrese minulý týždeň.

(1 EUR = 1,0861 USD)