Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Vojnový konflikt na Ukrajine ovplyvňuje finančné trhy na celom svete

Ľudia čakajú v rade pred bankomatom v priemyselnom meste Záporožie, ktoré leží na juhovýchode Ukrajiny v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Na Slovensku sa dá očakávať aj premietnutie vyššej ceny ropy do cien benzínov, nafty, mazív.

Bratislava 25. februára (TASR) - Vojnový konflikt na Ukrajine výrazne ovplyvňuje finančné trhy na celom svete. Uviedol to investičný analytik FinGO.sk František Burda. Očakáva zmrazenie všetkých vzťahov, či už na úrovni finančných alebo diplomatických.

Pokračoval, že sa dá očakávať prerušenie dodávok nerastných surovín, energií a ich prudký rast cien. "Ďalej môžeme očakávať zvýšený nárast dezinformácií, keďže aktuálne okolnosti sú živnou pôdou pre rôzne skupiny, ktoré takéto situácie zneužívajú," konštatoval Burda.

Situácia má vplyv aj na slovenskú ekonomiku. "Náš sused, Ukrajina, je pre nás veľkým trhom, kam môžeme vyvážať a nadviazať ešte väčšiu spoluprácu. O Ukrajine je známe, že je obilnou sýpkou Európy. Kvôli aktuálnej vojnovej situácii vývoz z Ukrajiny bude pravdepodobne ochromený až pozastavený. Preto môžeme očakávať zdraženie týchto agrokomodít aj na Slovensku," pokračoval Burda. Zdôraznil, že ľudia by však hlavne nemali panikáriť a neskupovať tovar v obchodoch, pretože tým len podporia nedostatok potravín, ktorý povedie k ich zdražovaniu.

"Zdražieť môžu všetky potraviny základnej potreby ako chlieb, cestoviny, mlieko, maslo, olej, ovocie. Taktiež sa treba pripraviť na možné vyššie ceny cukru, mäsa, kukurice, sóje. Treba sa pripraviť aj na to, že môžu zdražieť lieky, a tiež ich môže byť nedostatok," povedal Burda. Na Slovensku sa dá očakávať aj premietnutie vyššej ceny ropy do cien benzínov, nafty, mazív.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Burda dodal, že výmena tovaru s týmito východnými krajinami je oveľa menšia ako výmena tovaru so západnými krajinami. "Preto môžeme očakávať zmrazenie investičných projektov v týchto krajinách. Taktiež bude pravdepodobne Ruská federácia odstrihnutá od medzinárodných platieb SWIFT," očakáva Burda.

Podľa hovorkyne Tatra banky Simony Miklošovičovej je ešte predčasné hodnotiť ekonomický dopad vývoja situácie. "Naše sesterské banky v Rusku a na Ukrajine sú dobre kapitalizované a samofinancované. Okrem toho, ako súčasť výhľadovej politiky v oblasti rizika sa už minulý rok v rámci skupiny urobili rezervy a zvýšil sa rubľový hedge a vytvoril sa hrivnový hedge," komentovala. Banka očakáva ďalšie sankcie a predpokladá, že tie budú cielené a neovplyvnia jednotlivcov a spoločnosti, ktoré nie sú zapojené do eskalácie napätia.

Podľa nej je priame prepojenie finančných trhov Slovenska s Ruskom a Ukrajinou nízke. Slovensku by malo pomôcť aj členstvo v eurozóne, ktoré môže znížiť volatilitu v porovnaní s krajinami s vlastnou menou.

Na finančných trhoch sa aktuálna situácia podľa hovorkyne ČSOB Anny Jamborovej odzrkadľuje zvýšenou kolísavosťou. Akciové trhy sú v červených číslach, rastú ceny energií a zlata, čo však v tejto situácii nie je nič nezvyčajné. "So zvýšenou kolísavosťou na finančných trhoch je potrebné počítať aj v ďalšom období. Do istej miery je však prítomná na trhoch už od začiatku tohto roka. Pre dlhodobých investorov sa nič nemení. Netreba zabúdať, že panika je veľmi zlý radca. Najlepšou odpoveďou na zvýšenú kolísavosť sú pravidelné investície, alebo rozkladanie veľkých jednorazových nákupov na viac častí," poznamenala Jamborová.